Geluid

Review: Arcam rPAC

Bij deze DAC krijg je een draagtasje in stof meegeleverd, evenals een stereo cinchkabel met vergulde pluggen en een USB-kabel. Wat je niet krijgt is een stroomkabel of –adapter. De rPAC kan immers enkel over USB gevoed worden.

Het compacte apparaatje meet 100 x 62 x 25 mm (BxDxH) en is uitgevoerd in zwart metaal. Klein en sober, maar desondanks erg fraai. Op de achterzijde zit een USB-poort en een stereo cinch uitgang (verguld), terwijl de hoofdtelefoonuitgang (minijack) vooraan een plaatsje gevonden heeft. Bovenaan zitten twee druktoetsen. Daarmee regel je het volume en/of kan je de mute functie activeren (door de twee toetsen tegelijk in te drukken).

De Arcam kan overweg met sampling rates tot 96 kHz en met bitdieptes van 16 en 24 bits. Binnenin zit een PCM5102 chip van Texas Instruments.

,

De Arcam heeft kennelijk een torenhoge ruisvloer, want er is werkelijk niet het minste spatje ruis te horen. Vinden we leuk. De achtergrond was bij de bijna honderd euro goedkopere Cambridge Audio DacMagic XS ook al zwart, maar bij de Arcam is het echt helemaal diep inktzwart.

Waar we mee willen zeggen dat er niets is – denk ook aan die totale afwezigheid van ruis – dat afleidt van de muziek. Achteraf lezen we in de documentatie dat de rPAC over speciale RF-afscherming beschikt. Dat verklaart één en ander. Of toch gedeeltelijk.

Ook de kanaalscheiding valt positief op. Bij opnames van klassieke muziek waarbij in je rechteroor een piano speelt en links een soloviool en cello kan dat nogal kunstmatig overkomen, maar dat kunnen we de Arcam natuurlijk moeilijk aanwrijven.

,

 We luisteren onder meer naar de soundracks van The Dark Knight en The Return of the King en naar het onvolprezen album ‘Visions’ van Jakatta. En ja, ook deze Arcam – die door de fabrikant wordt omschreven als ‘High Performance USB DAC and Headphone Amplifier’ stuurt onze Sennheiser HD700 op z’n dooie gemakje aan.

Eigenlijk zou je ook kunnen stellen dat de rPAC een hoofdtelefoonversterker is met ingebouwde USB DAC. Hoe het ook zij: de Arcam klinkt – overeenkomstig zijn hogere prijskaartje – net iets beter dan de DacMagic XS.

Let wel: om die meerwaarde te kunnen vatten moet de rest van je weergavesysteem wel al behoorlijk goed zijn. Anders is het weggegooid geld.

Echte nadelen heeft de Arcam rPAC niet, maar qua features is het natuurlijk allemaal wel erg beperkt. De Arcam ‘doet’ geen DSD-bestanden, maar met de juiste software kun je deze on the fly transcoderen naar PCM 96 kHz/24 bits.

,

Een puik apparaat deze Arcam. Hij presteert uitmuntend en ziet er fraai uit. Het feit dat hij geen 192 kHz PCM bestanden leest en ook DSD bestanden niet zomaar tot zich neemt, vinden we niet zo’n ramp. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.