Wordt er over tablets gesproken, dan gaat het vaak over Apple en Samsung. Veel minder aandacht is er voor Asus, misschien wel omdat het merk meer een IT-uitstraling heeft en dus eerder bij een computerafdeling of -winkel te vinden is. Nochtans is hun meest recente tablet, de Transformer Prime, zeker het bekijken waard.

De Transformer Prime is wat ingewikkelder dan de doorsnee tablet die we doorgaans testen. De kern van het verhaal is nochtans heel herkenbaar: een tablet met een 10,1-inch scherm waarop Android draait. Ons testtoestel kreeg tijdens de reviewperiode zelfs een update naar Ice-cream Sandwich (Android 4.0), wat van deze Asus een van de eerste tablets maakt met de nieuwste software van Google. Meteen een troef van dit merk: het brengt in vergelijking met zijn Android-concurrenten heel snel en trouw updates uit. 

Als de Transformer Prime met één ding mag pronken, dan is het wel het scherm. Het gaat hier om een IPS+-scherm dat 1.280 bij 800 pixels toont, wat werkelijk een prachtig beeld oplevert. De kleurweergave is magnifiek en ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend. Er is zelfs een plus-modus om de helderheid op te schroeven zodat alles beter leesbaar is wanneer je de Prime buiten gebruikt.

Met de responssnelheid van het Asus-scherm zit het bijzonder goed. Dat is te danken aan de goede schermtechnologie, maar ook aan de andere hardware die in de Prime zit. Niet toevallig is de Transformer Prime de eerste tablet op de markt met een quad-core processor, waar de vorige generatie nog over dual-core chips beschikte. Die technische verbetering is ook merkbaar in dagelijks gebruik, al zijn de snelle reacties ook een gevolg van de beter geprogrammeerde Android 4.0-software.