Geluid

Review: Auris freeDA Bluetooth-ontvanger

De freeDA is even geniaal als het simpel is. Vertrekpunt zijn de verzuchtingen van mensen die een dock met een 30-pins Apple-connector kochten. Als hun oude iPhone uiteindelijk vervangen wordt door een nieuw of ze kopen een Android-apparaat, kunnen ze met hun dock nergens naartoe. Nieuwe Apple-toestellen gebruiken immers een niet-compatibele Lightning-connector en andere merken doen helemaal niet mee aan Lightning of de oude Apple-connector.

Je kan eventueel een (groot) tussenstuk bij Apple kopen, maar het is niet gezegd dat de nieuwe Phone plus adapter dan fysiek nog past op de luidspreker. Er is dus een probleem, maar daar is freeDA to the rescue!

,

De freeDA van Auris is een klein kastje ter grootte van een dun luciferdoosje dat je op een 30-pins dock plaatst en dat een zuinige Bluetooth 4.0-ontvanger bevat. Je kan dan draadloos vanaf je iPhone – maar ook elk ander merk smartphone of tablet – muziek doorsturen. Als je mobiel toestel ondersteuning biedt voor de hoogwaardige aptX-codec, is dat zelfs aan een zeer behoorlijke kwaliteit. 

Zoals altijd bij Bluetooth-speakers en –ontvangers, bedien je het volume gewoon met de toetsen van je mobiel toestel. Maar ook aan de zijkant van de freeDA zijn er twee volumeknoppen, mocht je die nodig hebben.

Auris heeft goed over het concept nagedacht, want de freeDA heeft geen aparte stroomkabel nodig. De voeding wordt geleverd via de Apple-connector.

,

Maar de freeDA is niet enkel een draadloze adapter om oude iPhone-docks te laten herrijzen. Het apparaatje bevat een batterij die ongeveer 12 uur stroom levert en tien dagen op stand-by levert. Je kan het dus ook gebruiken met docks die zelf een batterij bevatten en bijvoorbeeld bedoeld zijn voor gebruik in de tuin of op het strand.

Omdat er ook een 3,5 mm jackuitgang is, kan je via een meegeleverde kabel de freeDA eveneens als Bluetooth-ontvanger gebruiken voor je hifi of in de wagen. Er is zelfs een klein microfoontje zodat je de freeDA als handenvrijkit in de auto kan gebruiken.

Het kleine formaat van de apparaat betekent dat je een freeDA gemakkelijk achter een audio-installatie kan wegstoppen, al moet je wel rekening houden met een relatief beperkt bereik van (in optimale omstandigheden) 10 meter. Maar om vanuit de sofa muziek te streamen via de smartphone naar je AV-receiver is het bereik voldoende. 

,

Het leggen van een verbinding tussen de freeDA en mobiel toestel gaat vlot en snel. Als dock-adapter werkt het apparaat prima. Maar er is een bedenking: de 30-pins aansluiting van Apple kan audio zowel analoog als digitaal doorsturen, en de freeDA werkt enkel met zo’n analoge connectie. Onze Consolette lustte de freeDA dus niet, want de Marantz haalt audio digitaal binnen. Je moet dus vooraf achterhalen of je dock een analoge verbinding maakt – en die informatie is niet altijd te vinden. Deze onvolledige lijst van Auris kan misschien helpen.

In onze Renault – enkel uitgerust met een cinch-ingang voor externe bronnen – bleek de freeDA een uitstekende manier om op een kwalitatieve manier muziek te streamen. We namen een oude iPhone-kabel en verbonden die met een USB-adapter in de sigarettenaansteker, en zo was er ook continu stroom. Vanaf onze met aptX-uitgeruste HTC One Max klonk het meer dan bevredigend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.