Bang & Olufsen is wellicht het typevoorbeeld van een luxueuze AV-merk. Met het submerk Play willen de Denen echter wat breder schieten. Dat betekent een selectie ‘jongere’ en speelse producten, met – en dat is ook niet onbelangrijk – een acceptabel prijskaartje.

Het houdt ook in dat het B&O met een reeks nieuwe ontwerpers aan de slag ging. Dat is ook zo voor de Beolit 12, volgens B&O hun eerste product dat door een vrouw ontworpen werd. Meer bepaald Cecilie Manz, een bekroonde Deense meubelontwerpster.

Of de Beolit 12 nu zo’n uitgesproken vrouwelijke ontwerp meekreeg, durven we nog betwijfelen. Maar het is zeker iets apart geworden. Het klinkt misschien wel oneerbiedig, maar de Beolit 12 doet het nog het meest denken aan een picknickmand. De vierkante vorm, de afgeronde hoeken, lederen draagband, het motief op de behuizing… je wilt bijna de deksel openen om de champagneglazen en canapés er uit te halen.

Overigens zegt B&O dat het ontwerp eerder geïnspireerd is door oude transistorradio’s. Vandaar ook de naam ‘Beolit’, een productnaam die Bang & Olufsen vroeger op hun draagbare radio’s kleefde.

Het luxeuze gevoel wordt versterkt door de bovenkant, die in een zacht plastiek is afgewerkt. Je vindt hier ook de enkele verzonken toetsen die de Beolit 12 rijk is, maar je kan vooral hier je iPhone neerleggen zonder het gevaar dat de telefoon er afglijdt of bekrast wordt.