Geluid

Review: B&O BeoPlay A9

Vanuit functioneel oogpunt is deze nieuwe B&O niets grensverleggend. In wezen is het een actieve speaker dat je via Airplay of DLNA met muziek bevoorraadt. Zo zijn er wel meer, en – laten we eerlijk zijn – meestal kosten die geen tweeduizend euro.

Maar wat maakt de BeoPlay A9 dan zo bijzonder? Het antwoord daarop is eigenlijk heel kort: de vorm. De A9 is immers een gigantische cirkel, meer meubel dan luidspreker, en nochtans wel in staat om een kamer te vullen met geluid.

Zoals de meeste Airplay-speakers is de A9 bedoeld om solo te gebruiken. Hoewel het heel cool zou zijn om twee A9’s in een (grotere) ruimte te gebruiken in een echte stereosetup, is dat niet mogelijk.

,

De grootste uitdaging bij de cirkelvormige A9 is niet het configureren, maar het transport en het uitpakken. Een diameter van 70 centimeter klinkt misschien weinig, maar het is toch groter dan je zou denken.

De bijhorende doos is uiteraard nog groter, want Bang & Olufsen verpakt graag zijn toestellen treffelijk. De fabrikant drukte ons op het hart om de doos altijd rechtopstaand te vervoeren. In onze monovolume lukte dat nog net, maar in een sportievere break gaat het misschien wat uitdagender zijn.


Eens dat je het 15 kg wegende speaker bevrijd hebt uit de verpakking, kan je twee kanten op met deze schijf. Oftewel hang je het op de muur, wat op zich al kan tellen als niet te negeren interieurelement, oftewel schroef je de meegeleverde poten vast. Dat vraagt minimale moeite, en zorgt er voor dat de A9 licht geheld staat. Er zijn drie poten van circa dertig centimeter die schuin gemonteerd worden, dus het geheel neemt wel wat plaats in.

De totale hoogte met stand is bijna 91 centimeter. Over die poten nog het volgende: ze zijn gemaakt uit een blanke hout en zijn voortreffelijk afgewerkt, met een zeer gladde finish. Welk hout, vraag je? Dat hangt van jou af; B&O laat je kiezen tussen teak, beuk of eik.

Met de poten gemonteerd lijkt de A9 op het vrucht van een huwelijk tussen een schildersezel en satellietschotel. Of misschien is het eerder een doelwit voor een boogschutter? Nu ja, het is wel een mooi kindje, eentje waar je niet naast kan kijken maar dat toch niet al te schreeuwerig is. Door zijn vorm en grootte moet je het wel beschouwen als even impactvol als een designmeubelstuk, iets dat Bang & Olufsen volmondig toegeeft.

Om maar te zeggen: in sommige interieurs kan een A9 een kroonstuk zijn, in andere gewoon vreselijk niet op z’n plaats. Maar dat is een kwestie van smaak, en dat moet ieder voor zich uitmaken. Om de A9 meer in lijn met de andere meubels te brengen, kan je het voorzien van een gekleurde luidsprekerhoes.

Ons testtoestel beschikte zo over een knalrode hoes, maar er zijn ook discrete witte, zwarte, groene, bruine en zilvergrijze.

,

De configuratie van de A9 is even eenvoudig als de BeoLit 12 die enkele maanden geleden getest werd. De bedoeling is dat je de A9 aanmeldt op je WiFi-netwerk, al kan je uiteraard ook werken met een minder elegante ethernetkabel. Dat aanmelden kan op verschillende manieren vanuit een app die je op een iPhone of iPod Touch installeert. De app werkt ook op een iPad, maar je moet het echt wel bij iPhone-apps gaan zoeken.

Welke route je ook neemt (wij verkiezen even de ethernetkabel aan te sluiten en dan de WiFi-gegevens in te voeren), het configureren is een fluitje van een cent. Misschien kan je dan nog even de app laten zoeken naar een update voor de A9, maar verder valt er niets te doen of te installeren. Het is dan enkel kwestie van de B&O wat muziek te leveren, wat je vanaf een iPhone, iPod Touch, iPad, Mac of pc met iTunes of officieuze Airplay-software kan doen.

Het goede nieuws voor wie niets heeft met Apple of Airplay, is dat de A9 ook via het universelere DLNA muziek gevoed kan worden. Er is ook een line-in waarop je een cinchkabel kan aansluiten. Om een streamer aan te sluiten bijvoorbeeld of een cd-speler.

Alle aansluitingen zitten verborgen achter aan kapje aan de achterkant. Een toonbeeld van discretie, dat wel, al ben ik iets of wat teleurgesteld door de meegeleverde losse grijze stroomkabel. Goed is dat die behoorlijk lang is, minder gecharmeerd ben ik door het feit dat het wel eentje lijkt om een server aan te sluiten. Hier had B&O toch beter voor een fraai exemplaar gegaan, zoals eentje met een gevlochten buitenkant.

Normaal gezien struikelen we daar bij FWD niet over, maar dit is nu eenmaal een toestel dat zich out als designstatement. Nu ja, een stroomkabel is gemakkelijk zelf te vervangen, mocht je er echt lak aan hebben.

Achteraan is er ook een USB-aansluiting voor een iPod of ander iOS-toestel. Via deze weg kan je zelfs de A9 instellen, maar voor gewoon muziek afspelen is de plaatsing van de USB-poort niet handig. En dat is zeker zo als de A9 aan de muur hangt.

,

Door de grootte van de A9-schijf en plaatsing van de drivers is er een groter stereogevoel dan bij een doorsnee draadloze speaker. De keerzijde is dat deze B&O wat meer directioneel is. Het stuurt het geluid echter breed naar buiten – met dank aan die schotel – zodat de sweet spot wel behoorlijk groot blijft.

De A9 is ten alle tijden gedetailleerd en helder, wat prima is voor pakweg akoestische gitaarmuziek of een streep Miles Davis. Een eerste indruk is wel dat de A9 past echt goed los komt bij wat hogere volumes, althans qua laagweergave. Klassieke gitaarrock of popmuziek leeft pas als je het wat luider laat spelen.

We spreken hier niet van een niveau dat de buurman op de muur doet kloppen, maar wel van een volume dat iets hoger is dan wenselijk als je gewoon wil converseren.

Maar wacht, wat is die schuifknop die bijna compleet uit het zicht geplaatst is aan de achterkant? Inderdaad, naargelang je de A9 in een hoek plaatst, vrij laat staan of omhoog hangt moet je een andere instelling kiezen.


Onze A9 stond nog op muurmontage ingesteld, terwijl het netjes in de woonkamer geparkeerd stond. Even de knop verplaatsen, en de laagweergave zit veel beter. Wat tracks van de ondergewaardeerde De Portables, Jazzmatazz en M83 rollen lekker vet uit de speaker. Enige bedenking: waarom kan je deze instelling niet via de setup-app veranderen?

,

Bang & Olufsen heeft sinds de introductie van het Play-submerk een hele hoop interessante apparaten op ons afgevuurd. De A9 is wat ons betreft het hoogtepunt van dat salvo. Het is een prachtige speaker, een ongelooflijke eyecatcher, die bovendien goed klinkt.

Daarbij moet wel gezegd worden dat je de BeoPlay A9 koopt met je hart, want het brein zou je moeten vertellen dat je voor dezelfde som geld wellicht een betere klassieke luidsprekerset kan aanschaffen.

De gebruiksgemak, de afwerking en de kwaliteit die deze B&O bezit moeten het echter heel verleidelijk – als je de plaats hebt én er tegen kunt dat elke bezoeker over het ding gaat beginnen leuteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.