Smaken verschillen

De grootste uitdaging bij de cirkelvormige A9 is niet het configureren, maar het transport en het uitpakken. Een diameter van 70 centimeter klinkt misschien weinig, maar het is toch groter dan je zou denken.

De bijhorende doos is uiteraard nog groter, want Bang & Olufsen verpakt graag zijn toestellen treffelijk. De fabrikant drukte ons op het hart om de doos altijd rechtopstaand te vervoeren. In onze monovolume lukte dat nog net, maar in een sportievere break gaat het misschien wat uitdagender zijn.

Eens dat je het 15 kg wegende speaker bevrijd hebt uit de verpakking, kan je twee kanten op met deze schijf. Oftewel hang je het op de muur, wat op zich al kan tellen als niet te negeren interieurelement, oftewel schroef je de meegeleverde poten vast. Dat vraagt minimale moeite, en zorgt er voor dat de A9 licht geheld staat. Er zijn drie poten van circa dertig centimeter die schuin gemonteerd worden, dus het geheel neemt wel wat plaats in.

De totale hoogte met stand is bijna 91 centimeter. Over die poten nog het volgende: ze zijn gemaakt uit een blanke hout en zijn voortreffelijk afgewerkt, met een zeer gladde finish. Welk hout, vraag je? Dat hangt van jou af; B&O laat je kiezen tussen teak, beuk of eik.

Met de poten gemonteerd lijkt de A9 op het vrucht van een huwelijk tussen een schildersezel en satellietschotel. Of misschien is het eerder een doelwit voor een boogschutter? Nu ja, het is wel een mooi kindje, eentje waar je niet naast kan kijken maar dat toch niet al te schreeuwerig is. Door zijn vorm en grootte moet je het wel beschouwen als even impactvol als een designmeubelstuk, iets dat Bang & Olufsen volmondig toegeeft.

Om maar te zeggen: in sommige interieurs kan een A9 een kroonstuk zijn, in andere gewoon vreselijk niet op z’n plaats. Maar dat is een kwestie van smaak, en dat moet ieder voor zich uitmaken. Om de A9 meer in lijn met de andere meubels te brengen, kan je het voorzien van een gekleurde luidsprekerhoes.

Ons testtoestel beschikte zo over een knalrode hoes, maar er zijn ook discrete witte, zwarte, groene, bruine en zilvergrijze.

gerelateerde items