Beeld

Review: Philips HMP7001

De HMP7001 neemt niet erg veel ruimte in, maar heeft wel een opvallend uiterlijk: het is geen plat doosje, maar een bakje met een licht hellende bovenzijde. Misschien past hij daardoor net niet onder sommige tv’s, al is dat eenvoudig op te lossen door de speler iets verder naar achter te schuiven.

Op die duidelijk zichtbare voorzijde zou een klein scherm best handig zijn, maar daar zien we alleen het Philips-logo prominent in het midden staan.

De Philips aansluiten op de televisie doe je natuurlijk via HDMI. Er is ook een optische audio-uitgang om de speler eventueel op een geluidsinstallatie aan te sluiten. Aan de zijkant zit een USB-aansluiting en SD-kaartlezer.

Je kan in deze speler geen harde schijf inbouwen, maar achteraan is wel een snelle eSATA-aansluiting voorzien voor een externe harde schijf. Een bedrade en draadloze netwerkverbinding maken de lijst compleet.

,

De installatie verloopt bijzonder eenvoudig: de menu’s wijzen zichzelf uit. De speler kan audio decoderen (LPCM output) of de originele bitstream uitsturen (RAW). De remote is erg eenvoudig en heeft een uitstekende en overzichtelijke lay-out. Geen wirwar van kleine toetsen, met andere woorden, en alle belangrijke functies zijn snel te bedienen.

Wie een mooie mediabibliotheek verwacht moeten we echter teleurstellen: de Philips biedt een degelijke maar vrij sobere interface. Je bladert door alle bestanden of je kan filteren op muziek, video of foto. Bij muziek kan je zelfs nog verder op artiest of album sorteren.

,

Het is vooral hier dat de Philips ons positief verrast. De speler baant zich zonder aarzelen een weg door al onze codectesten. Voor audio kan de speler overweg met alle courante formaten, maar ook heel wat exotische indelingen zoals Ogg en APE worden ondersteund.

We bespeuren maar één beperking: de muziektags (die alle info over uitvoerder, album en genre bevatten) mogen enkel in ID3-formaat weggeschreven zijn, het formaat dat typisch op MP3-bestanden gebruikt wordt. AAC- of FLAC-tags leest de speler dus niet, ook al speelt hij deze bestanden wel degelijk af.

Voor video is de ondersteuning al even indrukwekkend. Naast alle courante formaten leest de speler ook pure DVD-rips, eventueel zelfs in ISO-vorm en inclusief menunavigatie.

Blu-ray-menu’s zijn niet zomaar te spelen, al kan je de videobestanden die je op een Blu- ray-schijf vindt in TS-formaat wel tonen, inclusief alle mogelijke ondertitels.

De HMP7001 heeft ook een paar handige trucjes in huis. Bij de ondertitels zijn de plaatsing, de grootte van het lettertype en de kleur van de ondertitels allemaal instelbaar. Bovendien kan je de ondertitels ook licht vertragen of versnellen als de synchronisatie met de videobeelden niet perfect is.

Over de beeldkwaliteit hoef je je evenmin zorgen te maken: deze speler levert prima resultaten op alle beeldtesten. Kies dus gewoon voor 1.080p video-output of laat die instelling op ‘auto’ staan. Het is zelfs mogelijk om beeldinstellingen zoals helderheid en contrast aan te passen in de speler, maar dat raden we sowieso af.

De speler kan overigens videocontent converteren naar 3D, handig als je een oudere 3D-tv hebt die niet over die functie beschikt.

,

De HMP7001 leest media via USB (FAT en NTFS), eSATA of het netwerk. Bij dat laatste kan je niet alleen rekenen op DLNA, maar kan de speler ook gedeelde mappen op je Windows-thuisnetwerk lezen. Erg handig, want dat betekent dat je eigenlijk al je media op een NAS kan parkeren en de pc daarna uit mag.

Als belangrijkste extra is er uiteraard Philips NetTV, het Smart TV-platform van Philips. Je krijgt daarmee het volledige aanbod van internetdiensten, net als op een moderne Philips-televisie. Denk daarbij aan toppers zoals Videoland VOD, YouTube, Dailymotion en Vimeo.


,

De eindconclusie? De HMP7001 is een uitstekende mediaspeler. Hij is bovendien uitstekend geprijsd en biedt een aantal erg leuke internetdiensten. Kortom, een prima deal.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.