M-1

De M-1 wordt bij B&W geklasseerd onder de ‘Theatre Solutions’. Mogen we daar uit concluderen dat de M-1 in de eerste plaats geschikt is voor de thuisbioscoop en minder voor muziekweergave? We zullen zien.

Handig om weten is dat je de M-1 gewoon per stuk kan kopen (225 euro), maar je kan ook meteen een pakket aanschaffen waarin vijf M-1’s worden gecombineerd met de PV1D subwoofer (1.600 euro). Dat pakket wordt verkocht onder de naam MT-60D en kost 2.725 euro.

Wie zo’n bedrag iets teveel van het goede vindt, kan ook kiezen voor de MT50-set (1.575 euro). Die is eveneens opgebouwd uit vijf M-1’s, maar dan in combinatie met de klassiek vormgegeven ASW608 subwoofer. 

Zodra we de M-1 voor ons hebben staan, blijkt eens te meer dat de foto’s het product geen recht aandoen. Op basis van de foto’s zou je al gauw denken dat de producten een hoog plasticgehalte hebben en dat het om eenvoudig afgewerkte pluimgewichten gaat. Maar in de praktijk krijg je al snel een heel andere indruk.

De vormgeving vinden we alvast erg fraai. We zien tot onze tevredenheid ook dat de kastwanden nergens parallel met elkaar lopen. Een effectieve manier om de opbouw van staande golven – die de geluidsweergave aantasten – te elimineren.

Ten tweede is dit ding allesbehalve een plastic pluimgewicht. De kast is opgetrokken uit geborsteld aluminium en is piekfijn afgewerkt. Het gewicht bedraagt dan ook 2,3 kilogram per stuk, wat voor een speaker van deze grootte gewoon veel is.

Het rooster – dat normaal dient om de drivers te beschermen tegen allerlei onheil – loopt aan de boven- en onderkant ook veel verder door dan normaal. Daardoor krijgen de luidsprekers alleszins een eigen uitstraling.

De M-1’s worden standaard geleverd met een tafelsteun, die via een vrijelijk scharnierend kogelgewricht verbonden is met de luidspreker. Onderaan de steun zit een rubberen mat die je makkelijk kan losmaken. Daaronder zitten de luidsprekeraansluitingen, en je vindt er ook een imbussleuteltje waarmee je de stand los of vast kan zetten. Heel netjes allemaal.

En het zorgt er meteen ook voor dat je de verticale vorm van het geheel kan omvormen tot een horizontale vorm. Dat kan handig zijn als je een van de speakers wil gebruiken als centerluidspreker en er te weinig ruimte is om ‘m gewoon rechtop te gebruiken.

Fijn ook dat de luidsprekeraansluiting aan het oog onttrokken worden en dat de bekabeling pas tevoorschijn komt aan de achterzijde van de voet. Je moet wel gestripte luidsprekerkabels gebruiken, want er is geen ruimte om banaan- of spadestekkers te huisvesten. Bowers & Wilkins levert ook nog een muursteuntje mee, dat je in de plaats van de tafelstand kan gebruiken.
 

gerelateerde items