Praktijk

Gewoonlijk beginnen we een test als deze enkel met de luidsprekers, om te kijken wat ze ervan bakken zonder  subwoofer. Nadien beluisteren we dan het geheel. Maar die volgorde draaien we dit keer om, aangezien de mooie sub onze interesse meer dan gewekt heeft.

Zo komt tijdens de installatie al aan het licht dat het Bowers & Wilkins-logo op de PV1D stiekem een aan/uit-knop is. En dat er zowaar een bijzonder sexy display verscholen zit op de subwoofer. Het is bijna jammer te noemen dat het na 30 seconden niet te zijn gebruikt automatisch dooft. Maar goed, in een donkere thuisbioscoop is dat eigenlijk wel een must.

Het display is nota bene een touchscreen, dat je toelaat te schakelen tussen verschillende presets en waarmee je ook het volume kan regelen. Er is ook een set-up-gedeelte waar je de triggerfuncties kan instellen en zaken als de polariteit, en de ingangsgevoeligheid kan bijregelen. Je kan ook de afsnijfrequentie van het ingebouwde filter afstellen en zelfs de steilheid (second order of fourth order) van dat filter instellen.
 


En om het allemaal wat gemakkelijker te maken, voorziet Bowers & Wilkins ook een aantal presets voor hun eigen luidsprekers, waaronder de M-1. Indrukwekkend, dit alles.

Toch weten we ook een klein minpuntje te vinden: het aansluitplatformpje zit net niet diep genoeg verzonken om er een high-end signaalkabel met WBT-plug in kwijt te kunnen. Bummer!

Eens de subwoofer correct is afgeregeld, mag hij meteen stevig aan het werk met Blu-rays van Watchmen en Prometheus. En dat doet de PV1D heel erg goed. Wat we vooral op prijs stellen is het strakke gedrag, waarbij kracht en fundament gekoppeld zijn aan nauwkeurigheid.

De PV1D speelt in een iets lagere divisie dan de Velodyne die we als referentie gebruiken, maar veel scheelt het niet. En daarbij is de PV1D veel goedkoper. En mooier. Eens kijken of hij ook met muziek overweg kan…

gerelateerde items