Geluid

Review: Bang & Olufsen BeoSound 8

Wanneer Bang & Olufsen met iets nieuws op de proppen komt, kan je er haast donder op zeggen dat het om een designhoogstandje zal gaan – om het even of het om een televisie, luidsprekers of zelfs een telefoon gaat. Ook met deze BeoSound 8, een opvallend grote speakerdock voor de populaire iSpeeltjes van Apple, stelt de Deense fabrikant niet teleur.

Met een breedte van een kleine 70 centimeter is het niet echt een speakerdock die solliciteert naar een plaats op je nachtkastje. Niet alleen uit praktische overwegingen trouwens; het vormenspel van de BeoSound 8 komt gewoon het best tot zijn recht in een ruimte waar het toestel plaats om zich heen heeft. ‘

Of aan de muur, want ook wandmontage behoort tot de mogelijkheden. De aluminium pootjes waarop de BeoSound achterover leunt zijn namelijk eenvoudig afneembaar, en Bang & Olufsen levert de benodigde onderdelen voor muurmontage gewoon mee.

De afneembare speakergrilles zijn overigens beschikbaar in een aantal verschillende kleurtjes, zodat je de BeoSound 8 een eigen touch kan geven.

,

Trouw aan de filosofie van Bang & Olufsen, spreekt de BeoSound een eenvoudige vormentaal waarbij rondingen en strakke lijnen hand in hand gaan. De twee forse luidsprekerbehuizingen gaan met het gros van de aandacht aan de haal, en worden met elkaar verbonden door een centraal paneeltje waarvan de voorzijde uit een dikke plaat geborsteld aluminium bestaat. Het ziet er niet alleen fantastisch uit, ook de afwerking getuigt van een haast maniakaal oog voor detail. Klasse.

Op het centraal paneeltje vind je bovenaan de Appleconnector met aanpasbare houder, en centraal vooraan zitten de enige bedieningselementen. Die staan gebundeld op een cirkelvormig eilandje dat op het eerste zicht iets weg heeft van een clickwheel zoals op de iPod Classic.

Bij nader onderzoek blijkt het echter alleen plaats te bieden aan vier druktoetsen waarmee je het volume kan aanpassen, door een afspeellijst kan navigeren en het toestel inen uit kan schakelen.

Een leuke extra is de ronde remote, die als twee druppels water op het bedieningseilandje lijkt en de functies ervan ook exact kopieert. Zoals we eerder al zeiden: oog voor detail. Zelfs de achterzijde ziet er strak uit, met dank aan de conisch uitlopende luidsprekerbehuizingen en de compleet afgedekte aansluitingen op de achterzijde.

Daar komen echter ook twee kritiekpuntjes aan het licht: het afdekplaatje dat over de aansluitingen zit laat zich eerder moeizaam verwijderen, en de gecamoufleerde, dieper gelegen aansluitingen maken het een hele klus om kabels in te pluggen. Maar ja, wie mooi wil zijn…

,

Veel valt er overigens niet aan te sluiten op de BeoSound 8. Er zijn aansluitingen voor de stroomkabel, een RCA-kabel (stereo cinch) en een mini-USB-connector waarmee je een computer met de dock kan verbinden. Aangezien extra features zoals Bluetooth en AirPlay verstek geven, mag je deze BeoSound dus gerust als minimalistisch omschrijven.

Ook bij de bronkeuze gaat het er trouwens eigenzinnig aan toe: de B&O gaat zelf na welke aansluitingen in gebruik zijn, en behandelt ze met een vaste hiërarchie: zit er een Apple-toestel in het dock, dan krijgt dat voorrang op de andere bronnen. Daarna komt de USB-aansluiting aan de beurt, en als die niet in gebruik is wordt naar de lijningang overgeschakeld.

Een handig extraatje is de schakelaar waarmee je de geluidsweergave aanpast aan de kamerakoestiek. Of beter: de plaats waar je de BeoSound hebt opgesteld. Drie standen maken het mogelijk om de basrespons aan te passen aan muurmontage, plaatsing in een hoek of een vrije opstelling.

Waar we minder gelukkig mee zijn, is dat deze schakelaar verstopt zit achter het afdekplaatje dat ook de aansluitingen verbergt. En ook al is het niet de bedoeling dat je constant met die schakelaar zit te spelen, toch hadden we het niet erg gevonden als hij beter bereikbaar was geweest.

,

En hoe doet de BeoSound 8 het in de praktijk? Behoorlijk overtuigend. Hij stuurt een volwassen geluid de wereld in dat makkelijk een middelgrote ruimte vult, en daarbij voldoende plaats laat voor de belangrijkste nuances in de muziek.

Niet echt verwonderlijk, als je weet dat de tweeter en mid/basluidspreker in beide behuizingen elk worden aangestuurd door een forse versterker. Aangezien beide speakers niet al te ver uit elkaar staan blijft het stereobeeld beperkt en komt muziek ook niet helemaal los van de speakers zoals bij een degelijke miniketen wel het geval is.

Daar stelt de BeoSound wel een mooie klankbalans tegenover. De gesloten behuizingen verlenen genoeg gewicht aan de laagweergave, maar zetten eerder in op controle en snelheid dan op pure impact – een heel andere aanpak dan we bijvoorbeeld zien bij de Loewe Soundbox.

Combineer dat met de licht ingetogen hoogweergave, en je krijgt een speakerdock waarnaar het lang aangenaam luisteren is. Alleen bij erg hoge volumes gaat die uitspraak niet meer op: dan wordt de klank duidelijk offensiever.

Wanneer we onze iPad even opbergen en een pc aansluiten op de BeoSound, komt trouwens nog een leuk extraatje aan het licht: we kunnen de nummers uit onze afspeellijst in Foobar probleemloos doorlopen met de remote van de BeoSound, wat de bruikbaarheid van de USB-aansluiting een aanzienlijk duwtje in de rug geeft.

,

Een hoogstaand design, fantastische afwerking en degelijke sound: het zijn waarden die deze BeoSound 8 hoog in het vaandel draagt. Een winnende combinatie?

Mogelijk, maar dan wel op voorwaarde dat je extra’s zoals Bluetooth en AirPlay niet onmisbaar acht én met enkele kleine ergonomische beperkingen kan leven. En met een stevig prijskaartje van 1.000 euro, want ook dat is enigszins traditie bij B&O…

Update: Sinds het pennen van deze bespreking heeft B&O een update uitgevoerd aan de BeoSound 8. Zover we kunnen vaststellen is de enige verandering de toevoeging van Airplay – wat alvast een van ons (weinige) kritieken op dit B&O-toestel ontzenuwt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.