Bang & Olufsen ken je vermoedelijk vooral omwille van zijn iconische audiotoestellen, maar het Deense designmerk maakt ook een hele reeks televisies. 

Deze BeoVision 11 is alvast geen alledaagse verschijning. Verwacht je dus niet aan een ultradun kader, maar aan een prominent aanwezige speakergril onderaan het toestel waarachter een degelijke geluidsinstallatie schuilt. Het toestel is verkrijgbaar met zwart of alu kader, zwarte of witte rug en voor de speakergrill kies je uit zes kleuren.

We zetten de 55-inch versie op de testbank. Dat gaat gepaard met enig gepuf en gehijg, want de Beovision 11 weegt niet minder dan 63 kilogram. B&O biedt vier mogelijke opstellingen aan: op een gemotoriseerde vloerstaander, op een gemotoriseerde of manuele wandbeugel, of op een eenvoudige schildersezelsteun. De gemotoriseerde vloerstaander onder ons testtoestel onthoudt daarbij tot negen posities, en plaatst zichzelf desgewenst in een andere oriëntering naargelang je naar muziek luistert of televisie kijkt.

De aansluitingen verdienen een extra woordje uitleg. Naast vijf HDMI-aansluitingen is er enkel nog een Scart-aansluiting beschikbaar. Aan de achterzijde van het scherm vind je bovenaan wel een klein klapdeurtje, dat een extra HDMI-aansluiting verbergt, een USB-connector en de hoofdtelefooningang. Als je de televisie aan de muur hangt lijken deze aansluitingen ons lastig bereikbaar, maar in andere opstellingen zijn ze erg handig. Het toestel heeft ook een ethernetaansluiting en draadloze netwerkaansluiting aan boord.

Bij de bediening valt deze B&O ons wat tegen. De menu’s zijn consistent, duidelijk en vlot, maar een item selecteren of verder graven in de menu’s brengt ons soms in verwarring.

De Beo 4-afstandsbediening helpt daar niet bij. De D-pad wordt in veel menu’s niet gebruikt, zodat je op de minijoystick in het midden van de D-pad aangewezen bent. Voor zowat alle functies moet je in de menu’s duiken; de remote zelf biedt heel weinig toetsen met een directe functie. Aan de andere kant kan je de Beo 4 wel als universele remote gebruiken.

De drie PUC-aansluitingen (Peripheral Unit Control) kunnen elk twee toestellen aansturen. Je sluit er een IR-blaster of IR-jack op aan, doorloopt de ‘wizard’ om je Blu-ray-speler of settopbox aan te sluiten en klaar. Alle apparaten kunnen dan netjes verborgen worden in een kast.

B&O heeft ook een iPad-app, maar die is zo summier dat we hem niet erg nuttig vinden. Het is hoofdzakelijk een software-emulatie van de remote, zij het dan in een grafisch zeer strakke en eenvoudige lay-out.