Mobile

Review: Bang & Olufsen Form 2

De Form 2 van Bang & Olufsen is een on-ear hoofdtelefoon die al een hele tijd op een uitgebreide fanbasis kan rekenen. Dat dankt hij niet alleen aan zijn gezegende leeftijd – de originele Form zag ruim 25 jaar geleden het levenslicht – maar natuurlijk ook aan zijn iconisch design.

Want als één ding meteen opvalt aan deze compacte hoofdtelefoon van Bang & Olufsen, dan is het zijn vlotte voorkomen wel. Met name de kunststof hoofdband die als één doorlopende streep over het hoofd van de drager loopt is daar verantwoordelijk voor. De uniforme kleur ervan – er zijn vijf tinten beschikbaar – wordt alleen onderbroken door een ontbloot stukje metaal van het geraamte van de hoofdband, wat het geheel een erg gestroomlijnde en homogene look geeft.

Door de hele buitenzijde van de hoofdband in kunststof uit te voeren ziet de Form er wel iets minder chique uit dan we van B&O-producten gewend zijn, al zorgt dat er ook meteen voor dat de hoofdtelefoon uitzonderlijk licht is – amper 68 gram, exclusief kabel. Aan de binnenkant van de hoofdband zit opvallend genoeg ook geen dempende padding die het contact met je schedel moet verzachten.
 


De kleine drivers van de Form 2 worden afgedekt door een vierkante, kunststof behuizing waar alleen een dun laagje foam overheen zit. Een lichtgewicht Y-kabel die uitloopt op een erg fijne 3,5-millimeter plug zorgt voor de verbinding met je tablet of mp3-speler. Die plug is trouwens verrassend handig in gebruik: ze past zonder enig probleem op de moeilijkst bereikbare hoofdtelefoonaansluitingen, ook als die in een uitdieping verscholen liggen – zoals bijvoorbeeld bij de Sony Tablet S het geval is. 

Hou er wel rekening mee dat de kabel amper 120 centimeter lang is. Handig voor gebruik met mobiele toestellen, maar wie de Form 2 ook wil gebruiken voor een avondje tv-kijken of gamen zal sowieso een verlengkabel moeten aanschaffen.

,

Wanneer we aan de slag gaan met de B&O Form 2, merken we dat het spaarzame gebruik van dempend materiaal niet meteen voor hinderlijke bijverschijnselen zorgt. De hoofdband is amper voelbaar, en de behuizingetjes worden weliswaar vrij stevig op onze oren gedrukt maar veroorzaken geen al te irritante drukpunten onder de dunne oorkussens.

Na goed 30 minuten merken we echter dat de druk op onze oren zich al harder laat voelen, al wordt het nooit onuitstaanbaar. Wie de Form 2 gebruikt om zijn dagelijkse busrit draaglijker te maken zal dat niet meteen als een nadeel zien, maar als je pakweg een volledige episode van 'Midsomer Murders' wil bekijken op het vliegtuig zijn er comfortabelere keuzes. 

Op de klank hebben we weinig aan te merken, als je in de eerste plaats uit bent op ongecompliceerd, toegankelijk luisterplezier. Dat maakt de Form 2 een leuke hoofdtelefoon voor algemeen gebruik, met een geluid dat easy-going is maar iets helderder klinkt dan bij een Sennheiser PX100. Het hoogbereik is behoorlijk uitgestrekt, en ook het belangrijke middengebied wordt netjes weergegeven – relatief ongekleurd en helder genoeg om dialogen in films of audioboeken goed verstaanbaar weer te geven.

Zoals bij wel meer compacte on-ear hoofdtelefoons hinkt de laagweergave echter duidelijk achterop, waarbij het de Form vooral aan impact en slam ontbreekt wanneer muziek of actiefilms om een stevigere weergave vragen. De bas die wel wordt weergegeven heeft bovendien wat last van het 'one-note bass'-syndroom.

De B&O Form 2 mag je dan ook niet meteen zien als een hoofdtelefoon met audiofiele ambities – wie daar op uit is, komt beter aan zijn trekken met een hoofdtelefoon zoals de Grado SR60 – maar eerder als een 'jack of all trades'. Je krijgt dus een afgeronde sound die niet snel offensief gaat klinken – ook met kwalitatief mindere tracks in MP3-formaat –  maar in ruil daarvoor geef je wel aanzienlijk wat definitie prijs en krijg je een veel beperktere soundstage.

,

Met de Form 2 haal je een iconische hoofdtelefoon in huis die er ook 25 jaar na zijn lanceringsdatum nog steeds up-to-date uitziet. De afwerking ziet er erg verzorgd uit, het design is doordacht uitgewerkt en de hoofdtelefoon voelt solide genoeg aan om ook bij dagelijks gebruik onderweg een tijdje mee te gaan.

Ook op klankmatig vlak is de Form 2 een genietbare compagnon voor onderweg. Met een adviesprijs van net iets meer dan 100 euro is hij wel behoorlijk aan de prijs wanneer je hem louter klankmatig vergelijkt met enkele directe concurrenten, al vermoeden we dat die het klassieke B&O-publiek een stuk minder zullen aanspreken dan deze guitig gelijnde Form 2.

Of je met de Form 2 volop aan je trekken zal komen hangt dus af van je uitgangspunt: wil vooral het oor wat, of is ook het oog niet onbelangrijk? 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.