Geluid

Review: Beats Solo 2

Er zijn maar weinig producten in de audiowereld die zoveel discussie ontlokken als Beats-hoofdtelefoons. Met hun nadruk op overweldigende bassen en minder uitgesproken hoge tonen, de sportieve vormgeving en het marketinggeweld dat uitdrukkelijk inspeelde op jongeren, was er veel voor de klassieke audiofiel om te haten.

Dat Beats wel een belangrijke aanjager was van de huidige revival rond hoofdtelefoons en tegelijkertijd zich vrij pretentieloos profileerde als modemerk, dat wordt wel eens vergeten. Nou ja, dat laatste is natuurlijk relatief. Met oprichters als rapper Dr. Dre en platenbons Jimmy Iovine was Beats nooit echt bescheiden.

,

Maar laten we het verleden even opzij zetten. Beats lanceert nu de Solo 2, een opvolger voor een van de succesvolste koptelefoons ooit. Qua vormgeving zie je dat de Solo 2 verwant is aan die eerste lichting Solo’s, al valt het meteen op dat de bouwkwaliteit sterk verbeterd is.

De Solo 2 komt vroij stevig over, met geen zichtbare schroeven en een hoofdband die je kan verstellen zonder dat hij even later weer groter is geworden. Aangezien deze koptelefoon bedoeld is voor mobiel gebruik, kan je hem vrij compact samenvouwen.

De Solo 2 blijft natuurlijk een zeer plastic aanvoelende hoofdtelefoon, wat ongetwijfeld een aantal mensen zal afschrikken. Maar ondanks die materialenkeuze denken we wel dat de Solo 2 duurzaam is. En uiteraard kan je hem in een reeks modieuze kleuren aanschaffen, dat spreekt.

,

Het is al even geleden dat we een Beats Solo HD op ons hoofd droegen, maar naar ons gevoel zit de Solo 2 onder andere door iets betere oorkussens comfortabeler. Het is wel zo dat hij vrij strak op de oren zit – niet er rond – wat typisch is voor mobiele hoofdtelefoons. Door een strakkere pasvorm wordt het omgevingslawaai geweerd, zonder te moeten rekenen op actieve onderdrukkingselektronica.

Die strakke pasvorm zorgt er ook voor dat de Solo 2 niet van je hoofd dendert als je een sprintje richting vertrekkende trein inzet of als je gaat joggen in het park.

Ook op gebied van klank valt er vooruitgang te bespeuren. De Solo 2 is beduidend evenwichtiger dan we van Beats gewoon zijn. Ja, de bassen zijn nog altijd present en niet altijd heel gedetailleerd, maar ook de andere frequenties zijn er.

Het maakt de Solo 2 beter geschikt voor de meeste muziekstijlen, waar de vorige generatie eigenlijk heel sterk gericht was op fans van hiphop, rap en dancemuziek. De kwaliteit ligt nu veel meer in de lijn van de gevraagde prijs.

Het zal ook niet verbazen dat de Solo 2 probleemloos combineerbaar is met een smartphone of een mobiele muziekspeler, zoals de Sony Walkman NWZ-A15 in bovenstaande foto. ,

We zijn eigenlijk zelf wat verrast dat het testen van de Beats Solo 2 een vrij aangename ervaring bleek te zijn. Hem de ultieme mobiele on-ears hoofdtelefoon noemen, zou overdreven zijn. Maar de Solo 2 klinkt beduidend beter en is beter waar voor geld dan voorgaande Beats-hoofdtelefoons.

Is dat de invloed van Apple die zich manifesteert? Het lijkt wat snel (de Solo 2 werd rap na de overname aangekondigd), maar wie weet!

In elk geval is de Beats Solo 2 een goede keuze voor mobiel luisterplezier, als je kan wennen aan de hippe vormgeving, houdt van zwaardere bassen en niets hebt tegen de Beats-uitstraling. Wie wat conservatiever is ingesteld, kijkt wellicht beter richting de P3 van Bowers & Wilkins of Philips Fidelio M1.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.