Eric  Beeckmans

Verrassend beeld

De beeldverwerking is van eerder matige kwaliteit – in lijn met de prijs – maar wel zonder zware fouten. Toch laat je het upscalen en de-interlacen van beelden best over aan een goede Blu-ray-speler.

Ook de ruisonderdrukking is vrij beperkt, maar kan slechte DVD’s toch nog behoorlijk opschonen. ‘Motion interpolation’ ontbreekt helaas op dit toestel, waardoor panbeelden een lichte judder blijven vertonen en bewegende voorwerpen een licht wazige rand hebben.

Toch zet deze BenQ een verrassend goed beeld op het scherm. Selecteer de ‘Cinema’-preset en zet in de instellingen de gammawaarde op ‘2,2’. Wie in een echt perfect verduisterde ruimte kijkt, kan de gammawaarde op ‘2.4’ laten staan. Het beeld is dan iets donkerder met iets meer punch.

Met die instellingen behaalden we een bijna perfecte grijsschaal. Enkel de kleuren zijn iets te fel, een gevolg van de ‘Brilliant Color’-instelling. Zodra we die afzetten scoort het kleurbereik zeer goed maar krijgt de grijsschaal een lichte geelgroene tint. Aan jou de keuze.

Ook de zwartwaarde valt behoorlijk mee. Ze komt niet in de buurt van de betere projectoren, maar voor deze prijsklasse is ze uitstekend. Ook het contrast scoort erg goed, want die zwartwaarde combineert de BenQ met een degelijke lichtopbrengst.

Zolang je bronmateriaal niet te veel donkere scènes bevat kan je zelfs met behoorlijk wat licht kijken, al doe je dat dan best met de lamp in ‘standaard’-mode.

Kijk je wel in een volledig verduisterde ruimte, dan is de ‘Economic’-mode (met 33 procent minder licht) toereikend om een stevig beeld op het scherm te zetten, zelfs als je op een schermdiagonaal van 100-inch mikt.

De BenQ W1070 biedt ook een ‘SmartEco’-mode aan die de lamp dimt op basis van het beeld, waarmee de projector nog zuiniger is. We zien daarbij geen overduidelijke sprongen in helderheid en geen verlies van detail, dus het is zeker de moeite waard om die uit te proberen.

gerelateerde items