Aan de buitenzijde is deze BenQ geen opvallende verschijning. De glossy zwarte behuizing met donkergrijze zijwanden ziet er wel degelijk uit, maar ook een beetje saai.

Ook bij de aansluitingen noteren we geen echte verrassingen, met uitzondering van de USB-connector. Die dient overigens niet voor mediabestanden, maar gebruik je net als de RS-232C-connector ernaast voor de besturing.

De installatie is heel wat flexibeler dan bij een doorsnee DLP-projector, en daar is de ruime hoeveelheid lensshift - zowel verticaal als horizontaal instelbaar - voor verantwoordelijk. In de praktijk blijkt de horizontale lensshift echter sterk beperkt te zijn zodra je wat verticale shift gebruikt. Dat is niet ongewoon, maar bij deze BenQ komt het wel erg uitgesproken tot uiting. Plaats hem op de horizontale as daarom toch best zo centraal mogelijk. De lensshift bestuur je overigens met een kleine pook vooraan, iets waar je best voorzichtig mee omspringt.


Kijk ook een beetje uit met de lens-throw, want die is iets langer dan bij de meeste concurrenten zodat je de W7000 iets verder naar achter moet plaatsen. De meeste projectoren in dit segment hebben aan een afstand van drie meter genoeg om een 100-inch beeld te projecteren, deze BenQ W7000 moet daarvoor al op 3,6 meter staan.

Minder goede punten scoort de BenQ met het ventilatorlawaai. Wie de lamp in de hoogste stand zet, zit best niet te dicht bij de projector. Vind je het geruis echt niet te harden, dan schakel je de lamp gewoon in eco-mode voor een veel beter resultaat. Het lichtverlies blijft daarbij beperkt tot ongeveer 21 procent. Bij onze metingen blijkt de BenQ wel een van de helderste projectoren die we tot nu toe testten in dit segment, in zijn out-of-the-box 'Cinema'-instelling.

Een opvallende extra eigenschap van de W7000 is Picture-in-Picture (PiP). Daarmee kan je twee bronnen tegelijk tonen; de tweede bron verschijnt dan als een klein venster in een van de hoeken van het beeld. Helaas kan je langs die weg geen twee HDMI-bronnen bekijken, de tweede bron moet een component- of composiet video-ingang zijn.

De meegeleverde afstandsbediening is een forse reep met alle nodige functies. De toetsen zijn wel verlicht maar niet alle opschriften staan op de toetsen zelf, zodat je soms toch moet zoeken in een donkere thuisbioscoop.

De menu’s zijn wel erg duidelijk en leveren uitgebreide controle over de beeldkwaliteit. Het toestel beschikt over ISF-modes (Imaging Science Foundation), een volledig CMS (Color Management System) en grijsschaalaanpassing, en een selectie duidelijke gelabelde gammacurves. De projector professioneel (laten) kalibreren kan dus perfect.