Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Bhaalu, de review

bhaalu box

Wij konden bhaalu – eigenlijk een mini-PC van Zotac die eigen software draait – al een tijdje testen. De box is alvast opvallend klein (13 bij 13 bij 5 centimeter) en heeft een netwerkaansluiting, HDMI-aansluiting en afneembare Wi-Fi-antenne. De USB-aansluitingen achteraan zijn momenteel enkel bruikbaar om een IR-extender aan te sluiten, zodat je de box in een kast kan verbergen. De box installeren is erg eenvoudig: sluit hem aan op een televisie via HDMI, maak een verbinding met internet – draadloos of met een kabel – en je bent klaar.

bhaalu remote

De bijgeleverde remote is niet alleen bruikbaar voor de bhaalu-box, je kan ze ook configureren om de televisie aan of uit te zetten, om van bron te wisselen op je tv en om het volume te regelen.

Over de bhaalu-interface is duidelijk lang nagedacht. Bij een nieuw concept van tv-kijken hoort duidelijk ook een nieuwe interface, en dat is even wennen. Neem dan ook zeker de tijd om de steekkaarten die je in de doos vindt door te nemen. Ze zijn duidelijker dan een handleiding en gidsen je stap voor stap door de bhaalu-ervaring. Een online helpluik met filmpjes werd ook al aangekondigd door de fabrikant.

bhaalu zender bar

Met de kanaaltoetsen van de remote zap je nog steeds tussen de kanalen, net als bij live tv-kijken. Maar wat je op het scherm ziet, is wel anders.

bhaalu zender home

Behalve het zenderbeeld heb je een navigatiebalk onderaan en een aan de rechterzijde van het beeld. In de navigatiebalk onderaan zie je pictogrammen van alle programma’s die je opgenomen hebt de voorbije dertig dagen. Je kan ook voorwaarts scrollen, om na te kijken wat er later op de dag te zien zal zijn. Selecteer je onderaan een reeks, dan verschijnen in de navigatiebalk rechts alle afleveringen die je al opgenomen hebt.

Maar er is meer. Zoals je weet is een elektronische programmagids zelden erg nauwkeurig. Programma’s beginnen altijd wel een paar minuten vroeger of later. En dus beginnen opnames meestal wat te vroeg. Maar met bhaalu kan iedereen aangeven waar een programma exact start, om die gegevens automatisch te delen met de bhaalu-gemeenschap. Crowdsourcing, noemen we dat. Je bekijkt de opname en als je bij het echte startpunt van het programma komt, druk je even op de gele toets om de start te markeren. Wanneer andere bhaalu-gebruikers die opname bekijken, zal die starten vanaf het door jou aangegeven punt. Zo bouwt iedereen mee aan een nauwkeurig afgelijnde set opnames.

gerelateerde items