Mobile

Review: Blackberry PlayBook

De PlayBook heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Om te beginnen is het een product van Research in Motion, u beter bekend als de maker van Blackberry-telefoons. Die liggen minder goed in de markt dan vroeger, wat de PlayBook al een slechte startpositie gaf. En dat is niet onbelangrijk, want hoe populairder een tablet, hoe meer apps er voor beschikbaar zijn.

Bij de lancering van de PlayBook vorig jaar sukkelde het apparaat met allerlei tekortkomingen. Er was bijvoorbeeld geen mailfunctie aanwezig. Iets dat nu is opgelost met een stevige firmware-update, die nog meer beperkingen opheft. Goed nieuws dus, maar maakt dat de PlayBook op een of ander manier interessant voor mensen die het vooral in een woonkamercontext willen gebruiken.

,

Op hardwarevlak is de PlayBook een buitenbeen, of toch vergeleken met de andere tablets die wij bij FWD bekeken, onder andere voor het dossier tablets dat in FWD 41 te lezen valt. Het is om te beginnen een tablet met een 7-inch scherm, wat het compacter maakt dan een Samsung Galaxy Tab 10.1 of een iPad. Die compacte bouw en lage gewicht van geen 500 gram is een plus als je een tablet veel mobiel wenst te gebruiken, maar in de woonkamer vinden wij een scherm rond de 10 inch net iets aangenamer gebruiker.

Niettemin toch wel wat lof voor het PlayBook-scherm. Het gaat hier namelijk om een zeer degelijk IPS-scherm met een uitstekende kleurweergave en brede kijkhoek. Vooral nu de prijs van de PlayBook met meer dan de helft gedaald is, is dat toch opmerkelijk. Voor minder dan 200 euro ga je geen concurrent vinden met dezelfde beeldkwaliteit of reactiesnelheid.

,

Ook op vlak van software vliegt de PlayBook solo. Het gebruikt RiM’s eigen brouwsel op basis van het QNX-besturingssysteem. Raar genoeg is dat een OS dat doorgaans vooral in industriële toepassingen (denk aan apparatuur voor krachtcentrales) wordt gebruikt. Een van de voordelen voor de consument is dat QNX zeer krachtig is én zeer goed in multitasking.

Het maakt de PlayBook tot een verrassend goede mediaspeler, die zonder problemen 1.080p-video afspeelt zonder haperingen. De ondersteuning voor mediaformaten is breed, zodat je gerust MKV’s en AVI’s van allerlei slag op de PlayBook kan zwieren en bekijken.

Via een micro-HDMI-kabel hang je de PlayBook ook probleemloos aan een televisie. Je kan daarbij ook de audio over HDMI sturen.

,

Apps waren altijd de achilleshiel van de PlayBook, omdat de BlackBerry World-appwinkel weinig grote namen bevat en toch wat duurder is dan de App Store van Apple of Google Play. De recente update lost dat probleem deels op door de PlayBook deels compatibel te maken met Android-apps. Deze Android Player kan echter niet alles aan, zoals de nieuwste lichting apps, maar doet zijn werk nog behoorlijk – zij het trager dan op een ‘echte’ Android-tablet.

,

De PlayBook is zeker geen voor de hand liggende keuze. Het gebrek aan toegewijde AV-gerichte apps maakt het bijvoorbeeld weinig interessant als je een integratieoplossing zoekt. Via de Android Player kan je het tekort aan bepaalde topapps oplossen, maar toch zullen mensen die graag het nieuwste van het nieuwste qua apps op hun honger blijven zitten. Hoewel de tablet zeer krachtige hardware heeft, duiken games er minder snel op.

Puur voor mediaconsumptie en voor surfen is de RiM-tablet wel de moeite waard. En dat dankzij de onwaarschijnlijke combinatie van een lage prijs en toch wel heel degelijke hardware en codec-ondersteuning.

Deze artikel is een aanvulling op het dossier tablets dat in april 2011 in FWD 41 verscheen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.