Mobile

Review: Blackberry Z10

Een Blackberry op de FWD-site? Het lijkt sommige lezers misschien onwaarschijnlijk, vooral als ze de Blackberry-toestellen kennen als nogal brute smartphones met toetsenborden, meestal in de klamme handen van drukke managers bij multinationals.

Maar helaas, door de lancering van de iPhone en een legio uitstekende Android-telefoons heeft dit zakelijke merk bij uitstek zijn glans helemaal verloren. De toestellen oogden verouderd, de software was niet blits genoeg, het voelde gewoon niet innovatief genoeg aan… en dus is Blackberry (de oude Research in Motion-naam is geschrapt) terug naar de tekenplank getrokken en heeft ze – na twee jaar of zo ontwikkeltijd – een totaal nieuw platform gebaard.

De Z10 is de eerste van de nieuwe lichting, en het is verrassende toestel geworden. Eentje die ook de doorsnee consument kan aanspreken.

,

De Z10 als toestel is behoorlijk revolutionair voor Blackberry, want het is rank, slank en niet uitgerust met een volledig toetsenbord en bescheiden schermpje. Maar op zich zijn de specificaties niet zo anders dan bij een actueel topmodel van een andere fabrikant. De ene zijn revolutie is dus de andere zijn doordeweekse product, om een beetje te overdrijven.

De Z10 kan je gerust omschrijven als een sobere, beetje iPhone-aandoende telefoon, met een 4,2 inch scherm met een resolutie van 1.280 x 768 pixels, goed voor 355 pixels per inch. Of anders gezegd: het is een haarscherpe display.

De zijranden zijn betrekkelijk dun, boven- en onderaan is de rand wat dikker, maar nergens is er een thuisknop te bespeuren. De afwerking is van een hoog niveau, met kwalitatieve materialen en je krijgt meteen het gevoel dat het tegen een stootje kan. Dit is kwaliteit

Wie overigens toch heimwee heeft naar een klassieke Blackberry met volledig toetsenbord: die is er ook. Dat toestel zal tegen de tijd dat je dit leest in de winkels liggen en heet de Q10. Maar naar ons gevoel is het scherm op zo’n telefoon gewoon te klein voor wie graag wat media meepikt of regelmatig wil surfen.

,

De hardware is dus niet spectaculair anders dan wat Samsung en co te bieden heeft, maar hoe zit het met de software? Daar heeft Blackberry wel een enorme stap gezet, door een totaal nieuw besturingssysteem te ontwikkelen op basis van QNX (een OS dat al decennia gebruikt wordt in… industriële installaties!).

Qua onderbouw zit het dus al goed, want QNX staat bekend om snel en stabiel te werken. Maar met industriële software kom je niet ver op een smartphone kom je niet ver, en dus heeft Blackberry een totaal nieuwe en – het mag gezegd worden – zeer doordachte interface toegevoegd.

Een nieuw OS, een nieuwe interface, en bijgevolg een nieuw aanbod aan apps…. dat is een stevige brok. Ik kan niet ontkennen dat er een zeker scepticisme aanwezig was aan mijn kant. Evident is het niet om al die dingen min of meer te laten slagen, vooral als je alles zelf doet. Blackberry kiest immer radicaal om op eigen houtje software te ontwikkelen, en niet zijn karretje te hangen aan de Android- of Windows Phone-treinen. Gewaagd.

De Z10 is daarom een aangename verrassing. Blackberry 10 is een besturingssysteem dat heel sterk op gestures leunt, net zoals de ter ziele gegane WebOS van HP. Dat betekent dat je aanvankelijk een nieuwe manier van werken onder knie moet krijgen, maar zelf ervoer ik dat als iets dat verrassend vlot ging.

,

Net zoals bij alle moderne smartphones werkt de Z10 met apps, die je downloadt via Blackberry World. Maar Blackberry is zo opgevat dat je voor veel basisfuncties niet in een app moet duiken, maar gewoon met een snelle veegbeweging toegang krijgt.

The Hub is zo het centrale gegeven: door van onderaan het scherm naar boven, en dan even naar rechts te vegen, krijg je een overzicht (Peek) van alle boodschappen die via verschillende kanalen (mail, Facebook, Twitter, sms, enzovoort) binnengerold zijn. Veeg van boven het scherm, en je krijgt een lijst van de afspraken vandaag gepresenteerd. En zo zijn er nog veel mogelijkheden. Het maakt de Z10 een zeer handig toestel om mee te communiceren.

Apps die je even niet nodig hebt, verklein je trouwens door naar boven te swipen. Geopende apps op non-actief staan met kleine screenshots in een overzichtsscherm, waardoor je pijlsnel – rapper dan bij iOS of Android – van app naar app kan verspringen. Over snel gesproken: de browser van de Z10 is een echte snelheidsmonster, ondanks de doordeweekse processor.

Waar je merkt dat Blackberry nu meer naar consumenten lonkt, is bij het medialuik. De Z10 ondersteunt een indrukwekkende lijst codecs, incluis (voor mobiel) meer exotische formaten als MKV en FLAC. Video speelt het toestel af tot 1.080p met bitrate van 20 Mbps. Delen van muziek en video via DLNA ging overigens heel vlot en er is ook een mini-HDMI-aansluiting present.

,

De Z10 is een indrukwekkende tour de force, met een interface die alvast bij deze reviewer helemaal in de smaak viel.

Het volle potentieel is echter nog niet gerealiseerd, en dat heeft met twee zaken te maken. Om te beginnen is het app-aanbod vergeleken met andere platforms beperkter. Dat is zeker zo als je op zoek gaat naar apps om je AV-apparatuur aan te sturen, iets dat we kunnen inbeelden dat een FWD-lezer best interessant vindt. Helaas, geen enkel audio- of videomerk heeft op dit moment apps voor BB10 beschikbaar. Voor een aantal apparaten zijn er wel apps van derden (bijvoorbeeld voor Sonos), maar die moet je wel aanschaffen.

Voor het overige is er wel een uitgebreid aanbod aan apps, maar de uitgebreide keuze die je misschien kent van Apples App Store is er gewoonweg niet. Op zich is dat geen probleem zolang je op zoek bent naar de grote namen: Whatsapp, Facebook, Twitter, Kindle en ook een aantal bekende gametitels van Gameloft en EA zijn present. Daarbij valt op dat apps in Blackberry World toch iets duurder zijn dan we gewoon zijn.

Een tweede minpuntje is toch ook dat het gebruik van gestures niet helemaal consequent is doorheen het OS. Je raak het wel snel gewoon, maar toch. Vroegere Blackberry was ook kampioenen qua batterijduur, maar die vaardigheid heeft de Z10 niet meegekregen.

Al bij al is de Z10 een zeer intrigerende telefoon, die me op verschillende niveaus zeker aansprak. De interface is zonder twijfel een van de meest toegankelijke dat we hier op de redactie te zien kregen. En ja, je hebt niet echt nood aan 700.000 apps (zoals bij iOS en Android), maar er ontbreken toch wel belangrijke namen uit Blackberry World. Voor sommige mensen gaat dat een dealbreaker zijn.

De Z10 is een nieuw begin, en dus mogen we ergens wel vergevingsgezind zijn. De iPhone was ook niet van de eerste dag perfect. Al bij al maakt Blackberry hier een sterke herstart met een toestel dat heel wat pluspunten heeft. Een lagere prijs zou echter meer mensen overtuigen om een kans te wagen met de Z10, vermoeden we. De kans bestaat nu dat het apparaat gaat vergeleken worden met gelijkgeprijsde Android- en Windows Phone 8-toppers, en dat velen dan toch liever eieren kiezen voor hun geld.

Niettemin is er intrensiek niets mis met de Z10, dat zeker voor mensen die veel surfen en met communiceren bezig zijn interessant is, vooral als ze ook een toestel zoeken dat als mediaspeler sterk uit de hoek komt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.