Geluid

Review: Bose 901 Series VI luidsprekers

De 901’s zijn een stuk breder dan ze hoog zijn. Aan de voorzijde zijn ze lichtjes afgerond, terwijl ze achteraan een soort driehoekvorm hebben. Opvallend is dat de 901 een éénwegsysteem is dat negen breedbandluidsprekers telt. In tegenstelling tot bij 95 procent van de overige hifispeakers op de markt, komt er dus geen wisselfilter aan te pas.

Een van die negen luidsprekers zit aan de voorzijde, de overige acht aan de achterzijde.

,

Dat brengt ons meteen bij het direct/reflecting-principe, het meest opvallende kenmerk van deze speakers.

Dr. Amar Bose stelt namelijk dat geluid dat je tijdens liveconcerten hoort voor 89 procent bestaat uit gereflecteerd geluid, dat weerkaatst wordt via de vloer, het plafond en de muren. Slechts 11 procent bestaat uit direct geluid, en die verhouding komt precies overeen met het afstraalprincipe dat de 901 volgt.

De meegeleverde, speciaal voor de 901’s ontworpen equalizer is noodzakelijk om het geluidsbeeld goed te krijgen. Hij kan worden ingeschakeld in het tape monitor-circuit van een versterker of eventueel tussen een voor- en eindversterker. Hij beschikt over vier paar cinch in- en uitgangen, waarmee enerzijds een tape monitor-lus kan worden gemaakt naar de versterker en anderzijds naar het eventuele opnameapparaat.

Vooraan staan twee schuifregelaars voor bass en treble, maar die hebben we na enig experimenteerwerk in de centrale stand laten staan. De opvallende ‘straalpijpen’ op de speaker zijn in feite twee basreflexpijpen.
 


,

De 901 heeft eerder kleine, niet-vergulde luidsprekeraansluitingen die onderaan in de kast zijn ingewerkt. De luidsprekerkabel moet noodgedwongen onder de kast worden gepropt omdat er geen uitsparing voorzien is, wat tot gevolg heeft dat de luidsprekerkast nooit helemaal stabiel staat.

Bose levert desgewenst ook speciale, metalen luidsprekerstatieven, maar daarmee wordt het probleem niet echt opgelost. De luidsprekerkabel kan wel door de schacht naar beneden worden gevoerd, maar ook in de voet van het statief is geen uitsparing voorzien voor de kabeldoorvoer, zodat een enigszins wankel geheel overblijft. Rubberen topjes onder de luidsprekerkast aanbrengen is eigenlijk nog de meest elegante oplossing.

Vreemd dat Bose daar zelf nog niet aan dacht.

,

De 901’s produceren een bijzonder breed, enigszins warm klanktapijt, dat associaties oproept met de omnidirectionele luidsprekers van Mirage. Tegenover de opmerkelijk brede podiumafbeelding staat een minder sterke pinpoint-imaging. Een typisch fenomeen voor rondomstralende luidsprekers, trouwens.

Prettig is ook dat je met de Bose echt loeihard kan draaien als je een versterker bij de hand hebt die van wanten weet, en dat zonder storende harmonische vervorming. Felle dynamieksprongen neemt de 901 met een glimlach, zonder dat het einde van zijn krachten in zicht lijkt te komen.

Het laag is oké, maar wie ook de allerdiepste basfundamenten op een stevig volume wil horen, kan de 901’s beter aanvullen met een subwoofer.

Al bij al een gewaardeerde performer, deze 901, die dan ook met een stevige voorsprong de beste Bose-speaker is die je in huis kan halen.

,

Afmetingen (HxBxD)
32 x 53 x 33 cm
Impedantie
8 Ohm
Drivers
9x 11,4 cm breedbandluidsprekers
Principe
Basreflex
Gewicht
16 kg
Afmetingen actieve equalizer (HxBxD, in cm)
7 x 33 x 12.7
Gewicht actieve equalizer
1,5 kg

De volledige specificaties vind je op de officiële productpagina van de Bose 901 Series VI luidsprekers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.