Geluid

Review: Bose AE2w

Dat Bluetooth-hoofdtelefoons goed in de markt liggen is geen geheim, maar echt evident is het toch niet. Akkoord, je krijgt veel meer bewegingsvrijheid met zo'n draadloze hoofdtelefoon, en van knopen in de kabel heb je natuurlijk al helemaal geen last. Dat is dan ook hét verkoopargument bij uitstek voor hoofdtelefoons uit deze categorie.

Maar naast al die voordelen, zitten er ook enkele addertjes onder het gras bij heel wat Bluetooth-hoofdtelefoons. Zo zijn de meeste exemplaren een stuk zwaarder en logger dan hun bekabelde tegenhangers. Niet onlogisch, want naast een Bluetooth-module moet er ook nog een batterijvak (plus batterij) of herlaadbare accu ondergebracht worden in zo'n draadloze hoofdtelefoon voor onderweg. En zoals we weten zijn batterijen nu eenmaal niet vederlicht.

Daarnaast vraagt de bediening van zo'n Bluetooth-hoofdtelefoon vaak ook wat gewenning, want nogal wat fabrikanten zetten op de compacte behuizingen van de hoofdtelefoon heel wat knopjes – denk aan de volumeregeling, toetsen voor handsfree bellen, DSP-modi en andere extra's. Die allemaal op de tast leren bedienen vraagt dan ook oefening.

Maar gelukkig staat de technologische ontwikkeling niet stil, en dat merk je uitgerekend in deze hoofdtelefooncategorie maar al te goed. Zo zien we niet alleen alsmaar innovatievere bedieningsconcepten opduiken, de batterij- en zender-ontvangertechnologie staat ook niet stil. En dat merk je bij deze Bose AE2w – uitgerekend de eerste draadloze hoofdtelefoon van het merk – maar al te goed.

,

Bose is er immers in geslaagd om deze AE2w uitzonderlijk licht te houden (153 gram, volledig gebruiksklaar), en dat dankt deze set in grote mate aan de supercompacte, afneembare Bluetooth-module.

Om je een precies idee te geven van de grootte, zetten we ze even naast een blikje frisdrank van een bekend merk.
 

De volledige module is niet alleen klein, volgens de fabrikant weegt ze ook niet meer dan een doorsnee kabel, terwijl ze toch gewoon een Bluetooth-zender-ontvanger, een heroplaadbare lithum-ion batterij en zelfs een microfoon bevat.

Dat ook die claim behoorlijk correct is, blijkt meteen wanneer we de Bluetooth-module en het eveneens meegeleverde audiokabeltje op onze weegschaal leggen.
 

Met een totaalgewicht van amper 14 gram is de complete module slechts 4 gram zwaarder dan het audiokabeltje, een verschil dat je in de praktijk niet eens voelt. Dat is op z'n zachtst gezegd indrukwekkend.

De module – goed voor een zendbereik van zo'n 10 meter – bevat een niet-uitneembare, via USB heroplaadbare batterij die het volgens Bose zo'n 200 uur uithoudt in stand-by. In gebruik zou de batterij het volgens de fabrikant zo'n zeven uur uithouden. Dat laatste sluit alvast aardig aan bij onze eigen bevindingen, al kan het in de praktijk sterk variëren naargelang de Bluetooth-toestellen waarmee je de AE2w draadloos verbindt.

Kom je onderweg toch met een lege batterij te zitten, dan kan je desgewenst ook verder luisteren met het kabeltje dat we net vermeldden. Daarmee maakt Bose meteen komaf met enkele typische nadelen van Bluetooth-sets.

Ook de bediening heeft Bose erg eenvoudig gehouden: op de module zitten alleen de hoogstnodige knoppen. Concreet gaat het om de aan/uit-schuifschakelaar, twee druktoetsen voor het volume en tot slot nog een multifunctionele knop die bovenaan op de module zit.
 

Handig is dat de twee volumeknoppen – de toetsen die je het meest zal gebruiken – lichtjes hoger liggen dan de schuifschakelaar en ook duidelijk anders aanvoelen, zodat je nooit nodeloos op een verkeerde toets zit te duwen. En op de multifunctionele knop op de bovenzijde na, dienen ze telkens ook maar voor één functie. Ook dat hebben we al anders gezien.

Twee indicatielichtjes geven de status van de Bluetooth-verbinding en de acculading weer, terwijl iPad-gebruikers ook nog een visuele indicatie van de batterijlading kunnen zien op het scherm van hun Apple-tablet.

Voor de transmissie van audio maakt de AE2w gebruik van het A2DP Bluetooth-protocol, terwijl hij ook als draadloze headset dienst kan doen. Apt-x-ondersteuning is helaas niet van de partij.

,

Als basis voor de AE2w, bouwde Bose verder op een hoofdtelefoon die al langer in het aanbod zit: de AE2i.

Dat betekent dat ook de AE2w een over-ear hoofdtelefoon is (hij 'valt' dus over je oren, niet er op), en wel een erg comfortabele. Door het lichte gewicht voel je nergens overmatige druk, terwijl de hoofdtelefoon toch lekker op het hoofd blijft zitten – ook tijdens het wandelen of fietsen.

De oorpads zijn overtrokken met een laagje (simili)leder, terwijl centraal op de hoofdband een stukje padding zit dat overtrokken is met microvezelstof.  

Ook het instelsysteem voor de hoofdband – een opvallend dun metalen profiel dat bekleed is met kunststof – werkt prima in de praktijk. Het kliksysteem laat toe om beide kanten van de hoofdtelefoon gelijk in te stellen zonder al te veel gedoe, en de grootte aanpassen vraag amper kracht zonder dat de degelijkheid van de constructie er onder lijdt.

Het enige minder praktische kantje is dat de hoofdband geen vouwconstructie heeft, waardoor hij minder compact opgebrogen kan worden dan sommige concurrenten. Gelukkig is het wel mogelijk om de oorschelpen te draaien, waardoor de AE2w toch nog relatief eenvoudig op te bergen valt in een aktetas of het meegeleverde draagtasje.

In de behuizing aan de linkerkant is er een uitsparing voorzien voor de Bluetooth-module, die via een vast aangehecht 2,5 millimeter pennetje in de onderliggende connector vastgeklikt kan worden.

Ook dat lukt probleemloos: je moet amper kracht zetten op de module om ze te verwijderen of aan te brengen, terwijl ze toch vast genoeg zit om niet los te komen bij dagdagelijks gebruik.
 

Wil je de Bose aansluiten op een toestel dat niet over Bluetooth beschikt – en zo zijn er nogal wat, met name in de huiskamer – dan kan je het meegeleverde kabeltje aansluiten op diezelfde connector. Aangezien de twee einden van de kabel duidelijk verschillend zijn (zowel optisch als technisch) is het ook onmogelijk om het kabeltje verkeerd aan te brengen. Kortom, de constructie lijkt geen echte zwakke punten te hebben.

Wat we wel een tikje spijtig vinden, is dat de AE2w minder 'premium' aanvoelt dan sommige concurrenten. De vormgeving ziet er meer dan geslaagd uit, maar de lichtgewicht kunststof constructie voelt minder duur aan dan bij de chiqueste (bekabelde) hoofdtelefoons uit hetzelfde prijssegment.

Gelukkig voelt het geheel wel degelijk aan en zit de AE2w ook solide in elkaar, dus een dealbreaker lijkt het ons niet.

,

Wat mag je van deze Bose AE2w verwachten op klankmatig vlak? Wel, in grote lijnen hetzelfde als bij de andere AE2-hoofdtelefoons, maar ook niet helemaal.

Wanneer we de Bose beluisteren met het bijgeleverde kabeltje, krijgen we in de eerste plaats een rijk en homogeen geluid te horen, waarin een warme ondertoon te herkennen valt.

De klankmatige afstelling zouden we als 'volwassen' durven te omschrijven: er is voldoende laag hoorbaar – met een lichte klemtoon op het midbasgedeelte – maar echt opvallende accenten zijn er verder niet. De laagweergave wordt ook nooit uitgesproken 'boomerig' of overdone, waardoor de AE2w heel wat muziekgenres prettig neerzet.

Dat resulteert in een geluid dat wat romantischer overkomt, al gaat het wel ietsje ten koste van de detailweergave en transparantie. Versta ons niet verkeerd: je krijgt nog steeds aardig wat detail te horen, maar het niveau van een goede bekabelde hoofdtelefoon uit deze prijscategorie weet de AE2w niet helemaal te evenaren. 

De nadruk ligt dus eerder op een ontspannen, relaxte sound met een hoog fun-gehalte dan op het laatste greintje transparantie, nuance en detail.

Ook wanneer we overschakelen op de Bluetooth-verbinding blijft het geluid prima. Wel merken we dat de controle in het laag net wat minder is dan met het kabeltje, waardoor de bas net wat losser en vetter klinkt. Er lijkt ook iets minder resolutie in te zitten, wat natuurlijk niet meer dan logisch is met een klassieke A2DP-verbinding.

De verschillen tussen de bedrade en draadloze geluidskwaliteit zijn dus eerder subtiel. Zo subtiel zelfs dat de kans er dik in zit dat je er geen seconde bij stil zal staan, wanneer je de AE2w voor casual luisteren gebruikt.

,

Met de AE2w heeft Bose een hoofdtelefoon in het aanbod waar Amar Bose – de onlangs overleden oprichter van het merk – trots op geweest zou zijn. 

Met name de Bluetooth-module is een erg knap stukje technologie dat zowel conceptueel als in de praktijk overtuigt, maar ook de hoofdtelefoon er omheen heeft kwaliteiten in huis – met name voor wie van een rijk, licht geromantiseerd geluid houdt.

Toegegeven, net als bij elke andere Bluetooth-hoofdtelefoon lever je een stukje geluidskwaliteit in voor meer comfort en bewegingsvrijheid – wat je met name merkt bij de detailweergave, transparantie en wat minder controle in het laag. Toch vinden we dat eerder kleine puntjes van kritiek in vergelijking met heel wat andere Bluetooth-hoofdtelefoons, gewoon omdat de verschillen hier opvallend subtiel zijn.

Meer nog, we vinden deze Bose AE2w een van de meest 'aangenaam' klinkende Bluetooth-hoofdtelefoons die we het laatste jaar voorbij hebben zien komen. Als we heel eerlijk zijn, moeten we zelfs toegeven dat we de afwezigheid van apt-X-ondersteuning geen moment hebben gemist.

Bovendien zit de kans er dik in dat het goede comfort, de handige bediening en de homogene, toegankelijke klank van deze Bose AE2w je dermate bevallen, dat je niet lang bij de zeldzame minpuntjes zal stilstaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.