Geluid

Review: Bose Free Space 51

Wat dit Bose-systeem al meteen onderscheidt van andere geteste opstellingen – Marmitek uitgezonderd – is dat het om een echt stereosysteem gaat. De meeste oplossingen in deze test produceren immers een stereo-effect op basis van één luidsprekerbehuizing, maar dat is en blijft een compromis. Of dat echt een probleem is in de tuin is weer een ander verhaal, maar goed.

De Free Space 51 doet het dus met twee weerbestendige luidsprekers, die in hetzelfde soort groen zijn uitgevoerd als je plastic gieter in de tuin. Qua vormfactor doen ze nog het meest denken aan groot uitgevallen tuinverlichting.

Als ze uit de doos komen, zijn de luidsprekers 36 centimeter hoog. En dat blijft ook zo, tenzij je ze begraaft. Jawel, het staat je vrij om de Free Space 51-speakers tot een diepte van 18,4 centimeter in te graven. Waarna ze nog maar half zo hoog lijken, natuurlijk. De diameter aan de bovenzijde bedraagt overigens 28 centimeter. Volgens Bose kan de Free Space 51 temperaturen verdragen van -40 graden tot 70 graden Celcius. Zolang de volgende ijstijd nog niet direct aanbreekt, zit je dus goed.

Elke speakerbehuizing bevat slechts één luidsprekerdriver, eentje met een diameter van amper 11,4 centimeter. Amper? Jawel, want als je ze hoort zou je zweren dat er veel meer luidsprekergeweld aanwezig is. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen…

,

Net als de ‘bloempot’ van Niles en het ‘rotsblok’ van Art Sound, is ook dit Bose-systeem maar een deel van het verhaal. Naast de obligate luidsprekerkabels in de tuin, heb je ook hier dus nog een losse versterker en een geluidsbron nodig vooraleer je muziek te horen krijgt.

Maar er is ook goed nieuws. De kwaliteitsprong die we maakten van de ‘bloempot’ naar het ‘rotsblok’ was al erg groot, maar de Boses doen het op hun beurt nogmaals een stuk beter. We bereiken nu een volume dat huiskamerachtige proporties begint aan te nemen, zonder dat we geplaagd worden door vervorming.

Heel prettig is dat we nu ook echte bassen te horen krijgen. Het gedrag van het hoog is wat afhankelijk van je luisterpositie. Als je op een tuinstoel zit en de speakers staan redelijk dichtbij, dan is het hoog een beetje gedempt. Als je echter languit op een zetel neerploft – we hebben echt alles over voor onze lezers – dan is het hele verhaal perfect in balans.

En dan hebben we het nog niet eens over het stereobeeld gehad. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als wat je door een goed opgestelde luidsprekerset in de woonkamer hoort komen, maar het is hoe dan ook onvergelijkbaar veel beter dan wat de éénluidsprekerigen ervan bakken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.