Mobile

Review: Bose IE2 in-ear hoofdtelefoon

Die laatste zijn meteen de grootste aandachtstrekkers. De StayHear-extensies zien eruit als haaienvinnen en zorgen ervoor dat de set stevig verankerd in je oren zit. De rondingen volgen de lijnen van de oorschelp perfect, dankzij de opvallend zachte en flexibele siliconenhuls die voor een quasi perfect draagcomfort zorgt. Een slim systeem, dat mogelijk een uitkomst biedt voor wie de klassieke siliconen plugs van een in-ear hoofdtelefoon normaal niet of nauwelijks in de oren weet te houden.
 


De StayHear-adapters vloeien naadloos over in de eigenlijke oorplugs, die uit hetzelfde zachte siliconenrubber zijn vervaardigd. Ook de vorm van de oortjes en oorplugs is opvallend: op het uiteinde van de huls zit een kleine poort die in het verlengde ligt van de driver, die in een hoek van 90 graden is opgesteld. Dat betekent dat klank rechtstreeks in je gehoorgang wordt geprojecteerd, terwijl de plugs toch niet niet al te diep in de gehoorgang verdwijnen. De Bose IE2 inbrengen wordt daardoor een stuk eenvoudiger, en het systeem zorgt ook voor een minder ‘aanwezig’ gevoel in de oren.

Bose levert drie setjes plugs (S/M/L) bij de IE2 en verpakt ze in een erg fraai draagtasje waarin ook nog een kleine muziekspeler past. De compacte aansluitplug staat onder een lichte hoek opgesteld; en in de zwart-wit gekleurde kabel zit ook nog een kabelclip verwerkt. Je kan hem dus eenvoudig vastmaken aan je shirt.

,

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: wat de klankkwaliteit betreft, zet de IE2 een reuzensprong vooruit tegenover z’n voorganger. De klank van de IE2 laat zich best omschrijven als energiek. Met Tiga’s Sexor in de afspeellijst worden we op een spetterende weergave getrakteerd die niet direct tekortkomingen aan het licht brengt tegenover andere in-ears in dit prijssegment.

Er zit zelfs een hoge 'funfactor' in het geluid, en daar is de overtuigende basrespons niet vreemd aan. De IE2 delgt weliswaar minder diep in de basregisters dan sommige andere in-ears, maar bassen klinken ook minder kunstmatig ‘opgepept’ dan we van nogal wat in-ears uit dit prijssegment gewend zijn. Een prima compromis voor mobiel gebruik en meteen ook een hele vooruitgang tegenover de vorige versie, die naar onze smaak iets te zwaar de nadruk legde op de basweergave.

Voor een in-ear hoofdtelefoon zet de IE2 onze testtracks ook lekker breed neer, waarbij alle elektronische tierelantijntjes in de productie – we luisteren intussen naar Bjorks Volta – aangenaam naar voor komen. Precies wat we van een dergelijke set verwachten.

Zetten we de oortjes even af, dan merken we dat de IE2 wel een behoorlijke portie decibels naar onze directe omgeving laat doorsijpelen, een nadeel van de behoorlijk open constructie die Bose gebruikt.

De belangrijkste verschillen tegenover duurdere in-ear sets zitten ‘m in de klassieke punten: de detailweergave en de resolutie. Met onze flac-versie van Loreena McKennitts A Midwinter Nights Dream presteert de Bose IE2 goed, maar er gaat toch een klein stukje tastbaarheid verloren in de weergave wanneer we de IE2 rechtstreeks vergelijken met een in-ear hoofdtelefoon zoals de hf5 van Etymotic Research. Maar goed, die laatste mikt dan ook op een heel ander publiek.

,

Wie op zoek is naar een compacte hoofdtelefoon die prima klinkt bij uiteenlopende muziekgenres, comfort helemaal bovenaan z’n prioriteitenlijstje heeft staan en er 99 euro voor beschikbaar kan maken, heeft aan de Bose IE2 een in-ear hoofdtelefoon die niet zal gaan vervelen – ook niet op langere termijn.

,

Voor de technische gegevens van de Bose IE2 kan je terecht op de officiële productpagina op de website van Bose.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.