Geluid

Review: Bose QuietComfort 20

Bose ging de uitdaging aan om een in-ear hoofdtelefoon te maken die aan actieve noise-cancelling doet. Geen sinecure want bij actieve noise-cancelling moet er eerst omgevingsgeluid worden geregistreerd met een microfoon, om dat geluid vervolgens op te heffen met “tegengeluid”. Dat het inbouwen van die componenten in een in-ear oplossing geen sinecure is, heeft wellicht geen tekeningetje nodig.

,

Daarom hebben de meeste in-ear oplossingen enkel en alleen passieve noise-cancelling waarbij de gehoorgang zodanig wordt afgesloten van de buitenwereld dat er überhaupt geen omgevingsgeluid in de gehoorgang binnen kan komen.

De nadelen van deze oplossing laten zich raden: een overdreven druk op de wanden van de gehoorgang en irritaties als gevolg daarvan. Daar heeft de Bose oplossing geen last van. De oordopjes passen gewoon in je gehoorgang zonder druk uit te oefenen op de wanden. Een rubber haakje, dat je achter een oorplooi draait, zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon op zijn plaats blijft zitten.

Aanvankelijk doet het wat raar aan, omdat je de druk in je gehoorgang niet voelt en daarom vermoedt dat de hoofdtelefoon er kan uitvallen. Maar gebeuren doet dat niet, en je profiteert van het feit dat de gehoorgang geen druk ondervindt. Kortom: met het draagcomfort zit het opvallend goed bij deze Bose.

,

We reden een aantal weken lang twee keer dagelijks met de trein een traject van een dik uur, met de Bose in-ears ‘in het hoofd’. Het leuke aan de Bose oplossing is dat je de actieve noise-cancelling kan uitschakelen met een simpele druk op de knop – het gebeurt overigens ook als de batterij van de noise-cancelling console leeg is (meer daarover later in dit stuk).

Op die manier kan je meteen het verschil ervaren mét en zonder actieve noise-cancelling. En geloof ons, dat verschil is er! Windgeruis, het ‘kedeng’ bij spoorwissels, gesnurk, het verdwijnt allemaal als sneeuw voor de zon als je de noise-cancelling inschakelt.

Enkel de mededelingen van de conducteur door die veel te schelle luidsprekers in onze treinen kunnen hun weg banen naar ons gehoor, tenminste als je het volume van je afspeelapparaat niet te luid zet.

Wanneer je zo’n aankondiging belangrijk vindt om mee te krijgen, dan kan je op de afstandsbediening een soort mute-knop gebruiken die niet meteen de muziek afzet, maar wel het omgevingsgeluid binnen laat. Handig als je bijvoorbeeld op een luchthaven zit te wachten op je vlucht en de mededelingen wil meepakken.

,

Er viel ons nog een bijkomend voordeel op bij het gebruik van actieve noise-cancelling: je zet het volume van je muziek niet te hoog. Dat is niet alleen gezonder voor je eigen gehoor, op die manier zorg je er ook voor dat je medereizigers geen hinder ondervinden van je muziek. En wellicht heeft het ook een gunstig effect op de autonomie van de batterijen.

We reden gemakkelijk een viertal dagen of 8 uur met de in-ears vooraleer die weer een laadbeurt nodig hadden. Opladen doe je overigens door een usb-kabeltje aan te sluiten op het kastje – ter grootte van een platte aansteker – waarin de elektronica voor de noise-cancelling hocus pocus zit. Dat er zo’n kastje aan je kabel hangt, is in het begin een beetje wennen. Maar na een tijdje plooi je het samen met je afspeelapparaat in je broek- of vestzak. Geen probleem daar.

En dan is er natuurlijk nog de geluidskwaliteit. We zijn van Bose gewoon dat het laag wel eens wordt aangedikt. Daar ben je liefhebber van, of niet. Maar in het geval van de QuietComfort 20 hoef je alvast niet te vrezen voor een overdreven pomperig gedoe. Integendeel. Ik zou de in-ears als neutraal willen omschrijven, met een helder hoog en een volwassen laag, en niets meer dan dat. Zoals het hoort dus.

,

Kortom, Bose maakt met de QuietComfort 20 een huzarenstukje waar. Ze verpakken top technologie in een uiterst compact formaat, werken het geheel piekfijn en comfortabel af en leveren een uitgebalanceerd geluid. Dat daar een behoorlijke prijs moet voor betaald worden, zal niet verbazen.

Na enkele testweken vinden we de vraagprijs van 300 euro echter niet overdreven. Integendeel, je krijgt gewoon veel waar voor je geld. Aanrader!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.