Geluid

Review: Bose Solo TV Sound System

Heel wat fabrikanten leveren home theater-sets of soundbars om de geluidsweergave van de televisie te verbeteren. Niet verwonderlijk ook: de speakers in je tv zijn toereikend voor conversaties, maar muziek of potige soundtracks komen er bekaaid van af.

Ook Bose heeft een oplossing klaar om daar wat aan te doen, maar die is qua vormgeving en plaatsing wel vrij uniek. Dit is geen typische langgerekte soundbar die je net voor de voet van de televisie opstelt. Bose stak alles in een stevige behuizing van 53 bij 31 centimeter en beperkte de hoogte tot amper 7 centimeter.

De bedoeling is dat je de televisie er gewoon bovenop zet. Uiteraard moet de televisie dan wel aan enkele voorwaarden voldoen: hij mag niet zwaarder zijn dan 18 kilogram en de voet mag niet groter zijn dan 51 bij 26 centimeter.

Daarmee is de Bose Solo geschikt voor de meeste 42-inch televisies, tenzij het een plasma-tv is. Die vallen meestal te zwaar uit voor deze ‘onderzetter’. Valt je toestel buiten de toegelaten maten of hangt je televisie aan de muur, dan plaats je de Bose Solo bijvoorbeeld op een schap onder de televisie.

,

De installatie van de Solo is eenvoudig: één kabel volstaat. Kies voor de digitale optische en coaxiale ingang, beide kabels zijn voorzien in de doos. Ontbreken die uitgangen op je televisie, dan kan je nog steeds de analoge stereo cinch-aansluiting gebruiken. Iets instellen is niet nodig maar ook niet mogelijk.

De remote bevat maar vier toetsen: Power, Volume up, Volume Down en Mute. Veel eenvoudiger kan de bediening dus niet. Hoewel, eigenlijk had het veel eenvoudiger gekund.

Met HDMI-ARC (Audio Return Channel) was het perfect mogelijk geweest om audio van de televisie naar de Bose Solo te sturen, en de bediening van het geluid over te laten aan HDMI-CEC. De extra remote zou dan overbodig zijn. Maar omdat deze Bose geen videobron is en niet over HDMI beschikt, liet men deze mogelijkheid achterwege.

,

De eerste indrukken over de klankmatige prestaties zijn erg positief. Onze filmfragmenten worden plots vergezeld van een soundtrack die een stuk indrukwekkender klinkt. De Bose Solo produceert desgewenst heel wat volume en de bas rolt lekker door de kamer, maar blijft wel vrij netjes.

De laserblasts van een X-Wing flitsen langs onze oren. Van stereoscheiding of een surroundervaring is er echter geen sprake. Niet dat we dat perse een nadeel vinden, maar wie een breed klankbeeld zoekt moet een andere oplossing kiezen.

Na die prima start is het tijd voor wat muziek. De scherpe gitaarsolo’s van Metallica stellen de luidspreker op de proef maar die houdt stand. Rustige pop/rock vormt al helemaal geen probleem.

Met klassieke muziek heeft de Solo het moeilijker; het ontbreekt aan detail. De Bose lijkt ook wat aan dynamische compressie te doen en dat geeft de klank een nogal uniform, saai karakter.

,

Getrouw aan de Bose-traditie is de klank van het Solo TV Sound System te nemen of te laten. Er zijn geen instellingen voor bass en treble, laat staan fancy DSP-presets.

Probeer dus zeker een luistersessie te versieren voor je deze aankoop doet. Bevalt het resultaat je, dan is het Bose Solo TV Sound System een prima upgrade voor de televisie. De klank vinden wij zelf sterk en aangenaam, zij het soms wat saai.

Past de Solo onder je televisie, dan is het bovendien een uitstekende keuze als je zo weinig mogelijk gedoe wil met kabels en naar een zo onopvallend mogelijke geluidsoplossing op zoek bent.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.