Geluid

Review: Bose SoundLink Mini

De eerste kennismaking met de SoundLink Mini ga je niet gauw vergeten. De afwerking van de speaker is werkelijk subliem, met een aluminium verpakking die de speaker helemaal omcirkelt. Vooraan en achteraan wordt het design afgewerkt met een stalen speakergrille. Bovenaan tekene zes rubberen toetsen present, onder andere met een volumeregeling en om de Mini aan/uit te schakelen.

Persoonlijk zou ik er niet voor gaan, maar wie een avontuurlijke tocht voor de boeg heeft kan de Mini omhullen met een zachte en kleurrijke hoes. Het is beschikbaar in een reeks felle kleuren en beschermt het chassis tegen krassen.

Maar zonder de hoes ziet de Mini er even goed uit als op de foto's – en dat is niet altijd zo bij elektronica – maar wat je misschien zal verbazen is hoe compact deze speaker is. Voor wie niet graag zelf specificaties opzoekt: de SoundLink mini is 5,1 cm hoog, 5,8 cm diep en 18 cm breed. "Aha," denk je misschien, "klein genoeg om in grote jas- of broekzak mee te dragen." Dat niet helemaal, want de Mini is eveneens een vrij indrukwekkende 670 gram zwaar.

Dat is stevig voor zoiets klein, zeker als je bedenkt dat een typische bron voor een speaker zoals deze een veel lichtere tablet of smartphone is. Het contrast is groot, bijvoorbeeld in mijn geval toen ik de zeer lichte Sony Xperia Tablet Z (495 gram) en Nokia Lumia 800 (142 gram) er naast legden. Voor de volledigheid: de meeste mobiele speakers die we op de pijnbank legden in FWD48 (hier te koop in PDF-vorm) wegen rond 1,2-1,3 kg, maar zijn wel aanzienlijk groter.

,

Mijn theorie over dat gewicht is dat het gewoon een noodzaak is, want anders zou de behuizing van de Mini mee vibreren of zelfs over tafel dansen. Al van de eerste testtrack was het duidelijk dat Bose alles op alles heeft gezet om maximale bassen uit de SoundLink Mini te halen. Als dat inderdaad het opzet was, dan is in elk geval een "missie geslaagd" op z'n plaats voor de ingenieurs van het merk.

Bij mijn tests stond de speaker op een stevige houten tafel; bij een hogere volume en de juiste opzwepende tracks leek het meubel mee te vibreren.

Meestal kan je kleine speakers zoals deze niet al te ver weg plaatsen, net omdat het laag bij te grote afstanden snel uitsterft. Bij de Mini is dat veel minder het geval. Hoewel middentonen wat verloren lopen, en midden- en hoge tonen zeer directioneel naar voren worden uitgestuurd, slaagt de Bose-speaker er netjes in om vrij grote kamers te vullen. Ronduit indrukwekkend voor een speaker van deze grootte.

,

Maar hoe krijg je nu muziek bij de SoundLink Mini? Er zijn twee opties: je sluit een muziekspeler aan via een kabel of je streamt muziek draadloos via Bluetooth. Dat laatste maakt het een interessant metgezel als je pakweg een weekendje weg gaat en je smartphone of tablet als muziekbron gebruikt. Ook een laptop is prima geschikt.

De nieuwste snufjes, zoals NFC en Apt-x, ontbreken op het appel. In tegenstelling tot pakweg Samsung en Sony houdt Bose het dus wat basic, maar een echt groot gemis is dat niet. Bij onze tests gebruikten we tracks van Spotify aan hoogste kwaliteit (320 kbps) die vanaf de Sony-tablet en Nokia-telefoon werden gestreamd. Dat lijkt een typische toepassing voor de Mini, en er was nooit een gevoel dat door Bluetooth-streaming de kwaliteit inboette.

,

De prestaties van de SoundLink Mini zijn zoals gezegd van een hoog niveau. De grote troef is dat de Bose heel wat klank levert – ondanks de bescheiden verpakking. De compacte behuizing legt klankmatig wat limitaties op, maar dat gezegd zijnde presteert de Mini boven het klasgemiddelde.

 Een mooie bonus ten slotte, is dat je in de doos een handige laadstation vindt. Parkeer de Mini hier op en de speaker wordt via enkele contacten opgeladen.

Je moet er 200 euro voor veil hebben, maar voor die prijs bekom je een elegante mobiele speaker met een zeer degelijke autonomie en heel wat feestwaarde.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.