Geluid

Review: Bose SoundTouch 20

Het is eigenlijk verbazingwekkend dat het zolang duurde eer Bose een muziekoplossing uitbracht die je in verschillende kamers kan beluisteren. Vooral als je weet hoeveel multiroomspelers van Sonos er elke dag over de toog gaan. Er zijn er drie SoundTouch-apparaten: de SoundTouch Portable, de SoundTouch 20 en de SoundTouch 30. Qua design lijken ze wel één en hetzelfde apparaat, behalve dan qua afmetingen. De Portable is van de drie het apparaat met het onduidelijkste bestaansrecht. Het heeft een batterij – vandaar de Portable-naam – maar heeft eigenlijk WiFi nodig om te werken. Tenzij je een muziekspeler met een kabel verbindt, maar dat is zo 2005.

Bij merken als Sonos, Bluesound en Raumfeld kan je kiezen uit verschillende soorten spelers en speakers waarmee je zelf een multiroom-oplossing op maat bouwt. Bij Sonos kan je bijvoorbeeld een soundbar aanschaffen voor de woonkamer, een set krachtige speakers voor de eetkamer en een kleine waterdichte speaker voor bij het bad.

Bose houdt het simpeler, voorlopig toch. Zowel de SoundTouch 20 als 30 zijn actieve speakers die relatief autonoom werken. Zoek je een manier om een bestaande muziekinstallatie in de woonkamer te koppelen in één geheel met pakweg twee SoundTouch 20-speakers in de hobbykamer? Dat is niet mogelijk, of toch niet meteen.

Binnenkort introduceert Bose immers een heel aantal aanvullende SoundTouch-apparaten. Soms gaat het om SoundTouch-versies van bekende concepten, zoals dat bij de Wave SoundTouch-miniketen het geval is. De SoundTouch Stereo JC combineert dan weer de multiroommogelijkheden van SoundTouch met de bekende Acoustimass-module van Bose en vierkantjes die de Jewel Cube-speakers zijn. Bij een aantal van die producten krijg je ook een heel mooie B&O-aandoende ronde remote. Die krijg je echter niet bij de SoundTouch 20 of 30.

Wij hebben een enkele SoundTouch 20 getest. Helaas kunnen we daardoor geen uitspraak doen over de gebruiksvriendelijkheid van multiroom-functies, zoals het sychroon spelen van meerdere speakers die in één zone spelen. 

,

Steeds meer mensen vervangen hun laptop of pc door een tablet en smartphone. We verwachten dus dat je een apparaat zoals de SoundTouch kan instellen vanaf een mobiel toestel. Het is immers een WiFi-compatibele speaker.

Maar neen, zonder computer kan je niet aan de slag met de Bose-speler. Eens de SoundTouch ingesteld is, kan je wel verder met een app op je iOS- of Android-toestel.

Maar eerst de SoundTouch verbinden met ons netwerk. In tegenstelling met Sonos (dat zijn eigen WiFi-netwerk creëert), streamt Bose alles over je bestaande WiFi. Dat heeft voor- en nadelen. Langs een kant kan je meerdere SoundTouch-spelers in je huis hebben staan en geen enkele moet bekabeld aan de router hangen. De keerzijde is wel dat eigen mesh-netwerken zoals die van Sonos doorgaans een beter bereik bieden dan conventionele WiFi-netwerken.

Je hebt twee opties om een SoundTouch op het netwerk te krijgen: de speaker verbinden met het draadloze netwerk of een netwerkkabel insteken. Dat laatste is veel eenvoudiger dan de eerste optie, want om de SoundTouch op het WiFi-netwerk te krijgen ga je eerst een pc via een (meegeleverde) USB-kabel met de speaker moeten verbinden.

Bij heel wat draadloze speakers kan je WiFi-instellingen overdragen door een Android-telefoon of iPhone met een USB-kabel aan te sluiten. Dat is snel en eenvoudig. Bose laat dit echter niet toe.

Wij besloten uiteindelijk de SoundTouch een eigen netwerkkabel cadeau te doen, en onszelf te verlossen van het gedoe met de USB-kabel. Hoe je het ook aanpakt – met of zonder netwerkkabel – je gaat altijd op de pc de SoundTouch-app nodig hebben. Om dit programma te gebruiken, heb je op zijn beurt een account bij Bose nodig. Dezelfde logingegevens zijn trouwens ook vereist als je de mobiele apps op je telefoon wil.

Hoewel het allemaal niet onoverkomelijk moeilijk is, voelt deze methode van configureren veel te omslachtig aan en ja, voorbijgestreefd aan. Het is ook spijtig dat je een SoundTouch niet eenmalig met een netwerkkabel kan aansluiten, om dan via de SoundTouch-app het WiFi-wachtwoord in te geven. Dat zou eenvoudiger zijn.

Wat wel goed is, is dat Bose het proces laat vergezellen door voldoende uitleg en illustratie die het configureren voor non-techies toch veel minder pijnlijk maken. Alles ondersteunende informatie is trouwens in het Nederlands, waarvoor een schouderklopje.

,

Een SoundTouch kan vanaf verschillende bronnen gevoed worden. Op dit vlak wordt duidelijk aan de weg getimmerd, want door middel van updates zijn er in de voorbije maanden steeds meer mogelijkheden toegevoegd. Sinds een recente update kan je bijvoorbeeld muziekbestanden afspelen die op een NAS staan. Daarnaast is er ondersteuning voor honderden internetradiostations, waaronder ook de lokale en nationale zenders. Maar muziek streamen vanaf een dienst zoals Spotify kan momenteel niet – of wel?

De SoundTouch is voor een multiroomsysteem vrij uniek omdat er Airplay ingebouwd is. Hoewel je niet (zoals bij Sonos) rechtstreeks in de SoundTouch-app muziek kan opvragen bij Spotify of Deezer, kan je wel de Spotify-app op je iPhone of iPad openen en liedjes draadloos doorsturen. Best handig, dat. Je bent immers niet gebonden aan de diensten die de fabrikant wil ondersteunen. De keerzijde is dat Airplay enkel beschikbaar is op Apple-apparaten en je batterij ook belast. Heb je een Android- of Windows Phone-toestel, dan kan je inderdaad geen streaming muziekdienst met de Bose-speaker gebruiken.

Gelukkig zegt Bose dat later dit jaar er een update komt om alvast Deezer in te bakken op de SoundTouch. Het zou mooi zijn als ook Spotify Connect ondersteund wordt.

,

Je ziet op multiroom-toestellen en WiFi-speakers zelden heel veel knoppen. Wellicht reden genoeg voor Bose om de SoundTouch net wél riant te voorzien van toetsen.

Maar er zit meer achter. Op de SoundTouch 20 zijn er zes genummerde knoppen, waaraan je heel eenvoudig een preset kan koppelen. Je kan bijvoorbeeld aan een toets een internetradiostation koppelen of een bepaalde album op je NAS. Het lijkt iets eenvoudig, maar preset-knoppen zijn zeer praktisch als je de SoundTouch echt als je hoofdaudiosysteem inzet. Wil je bijvooorbeeld 's morgen gewoon snel het radionieuws horen, hoef je geen smartphone ter hand te nemen. Even de cijfertoets indrukken en het gewenste begint te spelen. Ook het volume kan je direct op de speler regelen.

De SoundTouch heeft bovendien een klein schermpje dat informatie toont over de audio die je momenteel beluistert. Het is ‘slechts’ een monochrome OLED-display, zouden sommigen zeggen, maar spaar je kritiek. Ook van wat verder af kan je het perfect lezen. Groter mocht natuurlijk altijd.

Bij de SoundTouch 20 is eveneens een remote gebundeld. Het is een simpele afstandsbediening met een dertiental toetsen waarmee je alle functies kan bedienen. Dit komt je niet zo vaak tegen bij vergelijkbare systemen, maar voor heel wat mensen is zo'n kastje een aardige plus.


Ook de app op de computer en mobiele toestellen zet sterk in op presets. Het is een vrij cleane app die je vrij snel doorgrondt en waar je weinig kritiek op kan hebben.
,

Bose is een van die merken die overtuigd is dat zij weten wat goed klinkt – en dat de consument zich daar maar bij neerleggen. Bijgevolg zijn er in de SoundTouch-app nergens instellingen te bespeuren die iets aan de klankkarakter doen, zoals een treble- of bass-schuifknop.

Is dit een probleem? Persoonlijk zou ik zeggen van niet, maar ik ben ook zelden geneigd om bij deze soort producten te morrelen aan dergelijke knoppen. Een product zoals de SoundTouch is bedoeld voor de grote massa, en dan moet het uit de doos goed klinken.

Ik vermoed stilletjes dat Bose alles op alles heeft gezet om een goede klank uit de SoundTouch 20 te krijgen, en dat daarom er te weinig tijd overbleef om de setup te stroomlijnen en streamingdiensten in te bakken. Of met andere woorden: ja, de SoundTouch 20 klinkt behoorlijk goed, zonder dat de bassen extreem aangedikt zijn (wat Bose soms wel durft doen) en met aardig wat power. Hoewel de SoundTouch 20 kleiner is dan een Sonos Play:5 kan de Bose-speaker wel vergelijkbare ruimtes vullen met een behoorlijke goed, gedetailleerde klank.

Dat de SoundTouch enkel mp3’s, AAC’s en WMA’s slikt is wellicht geen probleem voor de meeste mensen. Voor de andere komt er “later in 2014” een update om het afspelen van muziek in Apple Lossless- en FLAC-formaat mogelijk te maken.

Een groter gemis is dat je op dit moment geen twee SoundTouch-spelers tot een stereopaar kan vormen, zoals dat met Sonos Play’s wel kan. Voor een wat grotere kamer is dat echt wenselijk. Je kan natuurlijk wel twee SoundTouch 20’s synchroon laten spelen, maar dat is toch iets anders.

,

Als het puur rond de klank zou draaien, zou Bose met de SoundTouch een stevige uitdager hebben voor Sonos. De SoundTouch 20 klinkt echt wel ok.

Sommige mensen zullen inderdaad de mening toebedeeld zijn dat Bose het beter doet dan Sonos. Dat zijn wellicht net personen die het lastig vinden dat je bij Sonos en co echt in een app moet duiken, zelfs gewoon om een internetradio te starten. Bij de SoundTouch zijn de presetknoppen daarvoor heel wat praktischer.

Het hangt er allemaal van af of je de veel grotere flexibiliteit die merken als Bluesound, Philips en Sonos bieden effectief nuttig vindt. Zoek je wel de veelzijdigheid van die merken, dan ga je de SoundTouch wellicht een zeer onvolledig product vinden. En dat is zeker zo als je niet over een iPhone of iPad beschikt die via Airplay streaming diensten naar de Bose-speaker kan sturen. Je keuze qua muziekbronnen worden in die situatie beperkt tot lokale muziekbestanden of internetradiostations, en dat op spelers die niet scherp geprijsd zijn.

Tegelijkertijd is het wél zo dat veel van de zaken die ik als gemis aanvoel (geen stereo pairing, geen ingebakken streamingdiensten, een setup die een computer vereist) kunnen aangepakt worden met een software-update. Bose heeft al getoond dat ze bereid zijn om via deze weg de SoundTouch-speakers te verbeteren, dus er is wel hoop, ook voor bestaande klanten. Eens dat deze kritieke punten aangepakt zijn, dan pas hebben Sonos en co echt een geduchte rivaal – en een met meer naambekendheid dan Sonos zelf.

Wat ons betreft is Bose wat lastig uit de startblokken vertrokken maar is de race nog verre van verloren.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.