Het is eigenlijk verbazingwekkend dat het zolang duurde eer Bose een muziekoplossing uitbracht die je in verschillende kamers kan beluisteren. Vooral als je weet hoeveel multiroomspelers van Sonos er elke dag over de toog gaan. Er zijn er drie SoundTouch-apparaten: de SoundTouch Portable, de SoundTouch 20 en de SoundTouch 30. Qua design lijken ze wel één en hetzelfde apparaat, behalve dan qua afmetingen. De Portable is van de drie het apparaat met het onduidelijkste bestaansrecht. Het heeft een batterij - vandaar de Portable-naam - maar heeft eigenlijk WiFi nodig om te werken. Tenzij je een muziekspeler met een kabel verbindt, maar dat is zo 2005.

Bij merken als Sonos, Bluesound en Raumfeld kan je kiezen uit verschillende soorten spelers en speakers waarmee je zelf een multiroom-oplossing op maat bouwt. Bij Sonos kan je bijvoorbeeld een soundbar aanschaffen voor de woonkamer, een set krachtige speakers voor de eetkamer en een kleine waterdichte speaker voor bij het bad.

Bose houdt het simpeler, voorlopig toch. Zowel de SoundTouch 20 als 30 zijn actieve speakers die relatief autonoom werken. Zoek je een manier om een bestaande muziekinstallatie in de woonkamer te koppelen in één geheel met pakweg twee SoundTouch 20-speakers in de hobbykamer? Dat is niet mogelijk, of toch niet meteen.

Binnenkort introduceert Bose immers een heel aantal aanvullende SoundTouch-apparaten. Soms gaat het om SoundTouch-versies van bekende concepten, zoals dat bij de Wave SoundTouch-miniketen het geval is. De SoundTouch Stereo JC combineert dan weer de multiroommogelijkheden van SoundTouch met de bekende Acoustimass-module van Bose en vierkantjes die de Jewel Cube-speakers zijn. Bij een aantal van die producten krijg je ook een heel mooie B&O-aandoende ronde remote. Die krijg je echter niet bij de SoundTouch 20 of 30.

Wij hebben een enkele SoundTouch 20 getest. Helaas kunnen we daardoor geen uitspraak doen over de gebruiksvriendelijkheid van multiroom-functies, zoals het sychroon spelen van meerdere speakers die in één zone spelen.