Jamie Biesemans

Configuratie

Steeds meer mensen vervangen hun laptop of pc door een tablet en smartphone. We verwachten dus dat je een apparaat zoals de SoundTouch kan instellen vanaf een mobiel toestel. Het is immers een WiFi-compatibele speaker.

Maar neen, zonder computer kan je niet aan de slag met de Bose-speler. Eens de SoundTouch ingesteld is, kan je wel verder met een app op je iOS- of Android-toestel.

Maar eerst de SoundTouch verbinden met ons netwerk. In tegenstelling met Sonos (dat zijn eigen WiFi-netwerk creëert), streamt Bose alles over je bestaande WiFi. Dat heeft voor- en nadelen. Langs een kant kan je meerdere SoundTouch-spelers in je huis hebben staan en geen enkele moet bekabeld aan de router hangen. De keerzijde is wel dat eigen mesh-netwerken zoals die van Sonos doorgaans een beter bereik bieden dan conventionele WiFi-netwerken.

Je hebt twee opties om een SoundTouch op het netwerk te krijgen: de speaker verbinden met het draadloze netwerk of een netwerkkabel insteken. Dat laatste is veel eenvoudiger dan de eerste optie, want om de SoundTouch op het WiFi-netwerk te krijgen ga je eerst een pc via een (meegeleverde) USB-kabel met de speaker moeten verbinden.

Bij heel wat draadloze speakers kan je WiFi-instellingen overdragen door een Android-telefoon of iPhone met een USB-kabel aan te sluiten. Dat is snel en eenvoudig. Bose laat dit echter niet toe.

Wij besloten uiteindelijk de SoundTouch een eigen netwerkkabel cadeau te doen, en onszelf te verlossen van het gedoe met de USB-kabel. Hoe je het ook aanpakt – met of zonder netwerkkabel – je gaat altijd op de pc de SoundTouch-app nodig hebben. Om dit programma te gebruiken, heb je op zijn beurt een account bij Bose nodig. Dezelfde logingegevens zijn trouwens ook vereist als je de mobiele apps op je telefoon wil.

Hoewel het allemaal niet onoverkomelijk moeilijk is, voelt deze methode van configureren veel te omslachtig aan en ja, voorbijgestreefd aan. Het is ook spijtig dat je een SoundTouch niet eenmalig met een netwerkkabel kan aansluiten, om dan via de SoundTouch-app het WiFi-wachtwoord in te geven. Dat zou eenvoudiger zijn.

Wat wel goed is, is dat Bose het proces laat vergezellen door voldoende uitleg en illustratie die het configureren voor non-techies toch veel minder pijnlijk maken. Alles ondersteunende informatie is trouwens in het Nederlands, waarvoor een schouderklopje.

gerelateerde items