Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Bose VideoWave II is geen televisie zoals alle anderen. En dat is niet alleen omdat hij een lijviger profiel heeft dat een potig uitgebouwd geluidssysteem verbergt.

Het toestel beschikt bijvoorbeeld niet over analoge of digitale televisietuners, maar biedt wel een geslaagde oplossing om alle aangesloten bronnen met één eenvoudige remote te bedienen. Dat zijn niet alleen opvallende keuzes, het zijn zelfs de hoekstenen voor een uniek concept.

Je zal voor de plaatsing wel met wat specifieke kenmer- ken rekening moeten houden. Het toestel weegt maar liefst zestig kilogram, waardoor een speciale muurbeugel of een erg stevig schap vereist is. Door de manier waarop de Bose geluid via de muren weerkaatst, is het bovendien niet mogelijk om de VideoWave II op te stellen in een kast.

Achteraan moet je minstens tien centimeter extra vrij houden, aan de zijkanten liefst tussen negentig en driehonderd centimeter en bovenaan minimaal twintig centimeter. Het toestel wordt met een kabel aangesloten op de bijgeleverde console, die alle aansluitingen bevat.

De meegeleverde remote werkt via RF, maar er zijn ook IR-blasters voorzien. Het is dus perfect mogelijk om de console én alle randapparatuur uit het zicht te plaatsen.

Een gids leidt je stap voor stap door de installatie. De eerste stap daarbij is het kalibreren van het geluid, een procedure die vergelijkbaar is met de kalibratie van een AV-receiver. De bijgeleverde AdaptIQ-stereomicrofoon zet je comfortabel op je hoofd wanneer je plaatsneemt op vijf verschillende luisterposities.

De Bose speelt dan testgeluiden en berekent de akoestiek van de kamer. Die hele procedure neemt ongeveer tien minuten in beslag.