Jamie Biesemans

Unify, de universele remote

Daarna helpt de gids je bij het instellen van de bediening van alle toestellen. Moeilijk is dat absoluut niet: je richt de remote van de gewenste bron op de console en drukt op een aantal toetsen die de gids aangeeft.

Op basis daarvan bepaalt de Bose welk apparaat aangesloten is. Onze Sony Blu-ray-speler en Telenet-settopbox werden alvast probleemloos herkend.

Ook de Bose-remote is een eigenzinnig ontworpen bakje. Wat onmiddellijk opvalt is hoe eenvoudig ze is: met alleen maar volume- en mute-knoppen, kanaaltoetsen, een return-toets en een D-pad lijkt er niets te veel aanwezig te zijn.

De verklaring daarvoor zit ‘m in het zwarte gebied rond de D-pad, wat eigenlijk een touchpad is. Zodra je je duim over het oppervlak laat glijden verkleint het tv-beeld wat en verschijnen er rondom het beeld allerlei icoontjes waarmee je functies activeert.

Door je duim rond te bewegen kies je een toets, waarna even drukken volstaat om ze te selecteren. Hoe vlot werkt dat in de praktijk? De leercurve is alleszins klein, want ondanks de behoorlijk intuïtieve interface moet je toch even wennen aan de gevoelig- heid van de trackpad en de manier waarop je een toets indrukt.

En wie met de D-pad bezig is, raakt soms ongewild de trackpad aan. De interface verschijnt dan op het scherm en dat kan voor verwarring zorgen. Op die details na vinden we deze oplossing zeker geslaagd. Ook de menu’s zijn erg beperkt, wat eerder typisch is voor Bose.

Maar dat hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn: eenvoud siert en dat is hier zeker het geval. De toetsen die zichtbaar zijn op het scherm kan je aanpassen of vereenvoudigen door er enkele weg te laten. Mogelijkheden om het beeld aan te passen zijn er net voldoende.

gerelateerde items