Jamie Biesemans

Beeld- en geluidskwaliteit

Naast gebruiksgemak zijn het beeld en geluid natuurlijk de essentie van dit apparaat. De beeldkwaliteit weet ons alvast te bekoren. Er zijn geen traditionele beeldpresets zoals ‘Dynamisch’ en ‘Film’. Bose laat je wel kiezen uit ‘Donkere kamer’, ‘Normaal’ en ‘Heldere kamer’.

Die instellingen leveren overigens precies wat we ervan verwachten: helderder of donkerder beeld naargelang je keuze, zonder al te veel te sleutelen aan de kleuren of grijsschaal. We selecteren ‘Donkere kamer’ voor onze testen. Al snel blijkt de kleurtemperatuur nogal aan de koele kant. We duiken de menu’s in en zetten de kleurttemperatuur op ‘3’. Daarmee presteert de Bose al heel wat natuurlijker.

De beeldverwerking krijgt helaas maar matige punten. De de-interlacing resulteert hier en daar in duidelijk gekartelde randen, en ook de scaling geeft soms overdreven scherpe resultaten. We vonden geen instellingen voor ruisonderdrukking, maar het beeld lijkt toch wat matige ruis weg te werken.

We zagen ook zogenaamde ICP- (Interlaced Chroma Problem) en CUE-fouten (Chroma Upsampling Error). Daarbij hebben rode objecten soms een gerafelde rand. De fout is enkel zichtbaar in extreme gevallen (rode lichten op een zwarte achtergrond, bijvoorbeeld), maar dat zou eigenlijk niet in een modern toestel mogen voorkomen. Waar mogelijk zet je de bron dus best in 1.080p-output om de scaler en de-interlacer van deze Bose te omzeilen.

Ook bij de bewegingsscherpte krijgen we een matig resultaat te zien. In snel bewegende scènes is niet alle detail zichtbaar, maar Bose slaagt er in om de meeste judder weg te werken zonder daarbij overmatige artefacten te generen.

Stuur je 1.080p-beelden naar de Bose, dan zal je niet teleurgesteld zijn over het resultaat. De zwartwaarde is uitstekend en de beelden hebben een erg goed contrast met heel wat zwartdetail. Het kleurbereik is al van een even hoog niveau, de grijsschaal is mooi vlak en heeft een bijna perfecte kleurtemperatuur. De beelden zien er dan ook erg dynamisch en levendig uit, zonder een overdreven indruk te maken.

Maar het indrukwekkendste aan dit toestel is ongetwijfeld het geluid. Maar liefst zestien luidsprekers, waarvan zes woofers, zitten achteraan in het toestel ingebouwd. Door het geluid te reflecteren op de omliggende muren proberen ze een surroundbeeld te creëren, en naar onze mening slagen ze daar aardig in.

Uiteraard kan je dit niet vergelijken met een echte 5.1-opstelling, maar het effect is wel duidelijk hoorbaar. Het is ook in een klap gedaan met dat schriele geluid dat we zo vaak uit moderne televisies horen: deze Bose zet een potige klank neer met een mooie stereoscheiding en duidelijke, goed geplaatste dialogen.

Actiefilms komen daardoor erg goed uit de verf. De drums in House of Flying Daggers of de explosies in Star Wars zullen je alvast flink door elkaar schudden. Voor televisie en film een uitstekende keuze.

gerelateerde items