Geluid

Review: Boston Acoustics ASW 250 subwoofer

De ASW 250 is alleszins een net afgewerkte verschijning – de afgeronde hoeken doen 'm er wat minder blokkig uitzien – maar een ereplaats in een designwedstrijd zal hij nooit wegkapen. Maar goed, voor welke subwoofer doet dat wel? Het blijft altijd een verhaal van 'form follows function'. Je kan de ASW 250 overigens krijgen in een witte uitvoering, in gesatineerde kers of in glossy zwart.

Omdat het nogal onnatuurlijk is om een subwoofer uit deze prijsklasse te combineren met luidsprekers die meer dan twintig keer zoveel kosten – we hebben het dan over onze referentiespeakers, de Klipsch Palladium P-39F – testen we de Boston in de eerste plaats met een stereo-installatie die bestaat uit een semivintage Sony TA-S7 versterker en een koppel Dali Mentor 1 boekenplankluidsprekers.

Dat belooft een interessante oefening te worden, want volgens Dali loopt het bereik van hun Mentor 1's beneden door tot 45 Hz (bij +/- 3 dB). Aan +/- 0 dB zal dat zo’n 68 Hz zijn, schatten we. Door de Boston erbij te halen zou het laagbereik verder uitgebreid worden tot… 35 Hz (eveneens bij +/- 3 dB). Niet meer dan een schamele 10 Hz verschil, dus. Kan je dat eigenlijk wel horen, zo'n kleine verandering? Allicht wel, want 10 Hz maakt in dit frequentiegebied normaal gezien een wereld van verschil.

,

Er zitten niet meer dan twee aansluitingen op de ASW 250, en toch is Boston er in geslaagd om er een ingewikkelde zaak van te maken. Er is namelijk een lijningang aanwezig én een LFE-ingang (Low Frequency Effects).

Het verschil? Opzoekwerk in de handleiding leert dat de LFE-ingang het ingebouwd afsnijfilter links laat liggen, terwijl de lijningangen wel worden beïnvloed door het afsnijfilter.

De achterliggende idee is dat je de LFE-ingang gebruikt wanneer je de filtering overlaat aan je AV-receiver. De lijningang kan van pas komen als je de ASW 250 aansluit op een subwooferuitgang van een stereo-installatie zonder ingebouwde filtering.

,

Boston geeft aan dat er te weinig laag geproduceerd zal worden als de sub niet in de buurt van een muur staat. Met die wenk houden we dan ook rekening bij de plaatsing van de subwoofer: de ASW 250 krijgt een plaatsje tegen een zijwand van de testruimte, waarna we ons in de zetel zetten voor de eigenlijke test.

Voor een directe vergelijking tussen een subwooferloze opstelling en dezelfde opstelling met de Boston ASW 250 erbij zetten we Damien Rice aan het werk. De akoestische gitaar in 'The Blower's Daughter' krijgt meteen meer body zodat ze in zijn geheel meer de klanksignatuur van een echt, levend instrument krijgt.

In 'Karmacoma' (Massive Attack) valt op dat de druk enorm toeneemt – dat is bij andere subs die we op de testbank zetten niet anders – maar de resolutie in het laag kent zijn beperkingen. Bij live jazzstukken hoor je welke noten de contrabas speelt, maar bij wijze van spreken niet welk snarenmerk de bassist gebruikt. Je krijgt er dus een dot laag bij, maar de finesse en het oplossend vermogen van een duurdere sub ontbreekt.

Desondanks vormt de ASW 250 wel degelijk een toegevoegde waarde in bijna elk betaalbaar audiosysteem. Om praktische (aansluit)redenen vallen stereosystemen grotendeels uit de boot (tenzij ze een variabele lijnuitgang hebben), maar in home-theatersystemen is er geen enkel beletsel om de Boston Acoustics toe te voegen. De kans is integendeel zeer reëel dat er geen betere manier bestaat om het geluid van zo'n set dermate op te krikken voor een bedrag van 299 euro.

Daar komt bij dat het resolutieverhaal bij filmgeluid minder belangrijk is dan bij muziekweergave. Want natuurlijk hebben we ook enkele filmsoundtracks aan de Boston gevoed. Op voorwaarde dat de kamer niet al te groot is – denk aan een ruimte van maximaal zo’n 25 vierkante meter – neemt de spektakelwaarde sterk toe in verhouding tot een subwooferloze situatie.

,

De Boston Acoustics ASW 250 presteert het minst goed van de tien subwoofers die in de vergelijkende test in FWD Magazine 38 aan bod komen. Maar daar staat tegenover dat het ook de goedkoopste sub is uit die groep, en dat hij de geluidskwaliteit van subwooferloze systemen enorm kan opkrikken.

De prijs-kwaliteitverhouding van deze knaap staat hoe dan ook buiten kijf, als je met een eerder beperkt budget op zoek bent naar een nieuwe sub. Aanbevolen!


TERUG NAAR HET OVERZICHT
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.