Geluid

Review: Bowers & Wilkins 685 S2

Bowers & Wilkins is in de Lage Landen wellicht de bekendste bouwer van luidsprekers. Naam en faam verkregen de Britten onder meer door hun premium-producten, zoals de iconische Nautilus – maar door ook de goede prestaties van de CM-speakers. De vorig jaar uitgebrachte CM10 vinden we nog altijd een verbluffend goede luidspreker.

Met de 600 Series mikt het merk lager in de markt. Op dit moment vormt deze familie de instapper in het Bowers & Wilkins-universum, met prijzen die zeker niet de pan uitswingen. Tegelijkertijd mag je de 600 Series niet als ‘budget’ omschrijven, want de reeks is weldegelijk bedoeld als speakers die trouw zijn aan de Engelse kwaliteit waar Bowers voor staat.

De familie bevat heel wat speakermodellen, zodat je zowel kan inzetten als een mooie stereopaar of er een hele surround-opstelling mee kan creëren. Zowel van de vloerstaanders als van de boekplankspeakers (die je ook op een stand kan plaatsen) zijn er twee modellen. De 685 S2 die we hier bekijken, is de betere boekenplankspeaker, de 686 S2 is iets goedkoper.

Vergeleken met z’n iets goedkopere broer, de 686 S2, is de 685 S2 een streepje groter. Bowers & Wilkins zelf ziet schijnbaar de 685 S2 eerder als speakers voor de muziekliefhebber, daar het in zijn eigen Theatre 5.1-bundels altijd de 686 S2 bundelt. Maar er is uiteraard niemand die je tegenhoudt om de 685 S2 in een zelf samengestelde surroundopstelling toe te passen.

,

Er is lang gewerkt aan de nieuwe 600 Series, wel zeven jaar lang. Een belangrijkste stap was de beslissing om technologie uit hogere reeksen naar de 685 S2 te brengen. Zo spotten we bij de 600 Series de opmerkelijke dome tweeter van Bowers & Wilkins – een ontwerp dat we kennen van premiumspeakers zoals de EISA Award-winnende CM10.

Deze tweeter is intern ontkoppeld van de rest van het luidsprekerkabinet, waardoor vibraties die ontstaan door de lagere frequenties niet van invloed zijn. Als consument merk je van de interne ontkoppelde constructie niets, maar het is best interessant om eens een diagram te bekijken om te ontdekken hoe de tweeter in zijn behuizing is opgehangen.

Je zal ontdekken dat Bowers & Wilkins toch verbazend veel moeite gedaan om die ontkoppeling te bekomen, onder andere door het gebruik van een gel. De tweeter is met een dubbele aluminium ring van verschillende diktes geconstrueerd, waardoor het volgens de fabrikant een helder en gedetailleerde weergave levert. Nog een techniek geleend van ‘grote broer’ CM10.

De tweeter is verder beschermd door een metalen grille. 'Beschermd', want ja, de achterliggende tweeter werd blijkbaar bij andere speakers in winkels vaak ingedrukt. De grille zorgt echter ook voor een betere dispersie van de hoge tonen. Je kan hem alleszins niet verwijderen.

Verder bevat de speaker een 6,5-inch driver uit gewoven kevlar die de lage en middenfrequenties produceert, en een flowport om de laagste frequenties wat te versterken. 

De 685 is een betrekkelijk betaalbare speaker. Aangezien er toch behoorlijk wat kostbare techniek in de kast zit, moet er ergens toch wat bespaard worden. Dat is dan toch ergens aan de uitstraling. Je kan de 685 S2 niet anders dan functioneel noemen en weinig spannend. “To the point”, is misschien wel de beste omschrijving. Degelijk, dat wel. Je moet er gewoon mee leven dat deze speakers misschien de oren strelen, maar niet eyecatchers zijn. Daarvoor moet je bij Bowers & Wilkins naar een 800 Series grijpen, of de prachtige CM10.

Kan je niet kiezen tussen de twee kleuredities, neemt dan de witte en verwijdert de grille. Dan is naar ons gevoel toch de mooiste opstelling.

,

Omdat we de 685 S2 wat langer op bezoek hadden, konden we de speaker combineren met heel diverse versterkers. Bowers & Wilkins leverde zelf de Rotel RA-1570 mee (een in verhouding vrij duur toestel), wij combineerden de 685 S2’s met de Monitor Audio Airstream A100, Sonos Connect: Amp en de A9000R-versterker uit Onkyo’s Reference-reeks (ook niet bepaald een instapversterker).

We betrokken ze bovendien ook bij het testen van de heel bijzondere Yamaha CX5000 en MX5000 surroundpre- en poweramp, waarvan je binnenkort een testverslag leest. Kortom, een heel diverse testbed.

Bij het beluisteren van muziek werden we meteen getroffen door het volwassen geluid dat uit al bij al compacte speakers komt. Een bescheiden grootte van de behuizing staat het produceren van een groots geluid niet in de weg, dat bewijst de 685 S2 meteen. Je hebt helemaal niet het gevoel dat je luistert naar boekenplankspeakers, zeker niet als je ze parkeert op stands.

Over de hele lijn scoren ze goed, van de bassen die opvallend laag beginnen – hier geen nood aan een aparte sub – over het mooi, wat geaccentueerde midden tot het heldere hoog. Als je de 685 S2 goed positioneert, ervaar je een zeer brede soundstage voor speakers van deze grootte.

Dit zijn speakers die zich even goed thuisvoelen bij ‘Walk this way’ van Aerosmith als bij de 93ste symfonie van Haydn, bij het magistrale 'Rising Sun' van trompetist Takuya Kuroda als bij 'Decksandrumsandrockandroll' van The Propellerheads.

,

De 685 S2 zijn van alle speakers uit de nieuwe 600 Series die we hebben gehoord, zonder twijfel de beste. Ze mogen visueel onopvallend zijn – zeker de zwarte uitvoering oogt wat saai – maar ze klinken voor hun prijs ronduit fantastisch. Wie een set boekenplankspeakers zoekt voor een kleinere of middelgrote kamer, moet niet verder zoeken.

Zoals we van Bowers & Wilkins gewoon zijn, biedt de 685 S2 een gedetailleerde en toch warme klank, met een verrassend stevige onderlaag. Net dat karakter maakt deze speaker een mooie match voor de meeste redelijk geprijsde versterkers. Een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.