Redactie

Review: Cabasse Eole II 2.1

Cabasse heeft naast bolvormige speakers ook traditioneel ogende luidsprekerkasten in het gamma, maar de bolvormige luidsprekers zijn toch echt het visitekaartje van het merk. Deze Eole II is zo’n bol, één van de kleinste uit het gamma. De diameter bedraagt niet meer dan 13 centimeter.

Waarom ze dan in een loodzware doos geleverd worden waar je wel twintig van die bollen in kwijt raakt, wordt duidelijk als we inhoud bekijken. De bollen worden immers geëscorteerd door een flinke subwoofer – 33 centimeter hoog en breed en 36 centimeter diep – die de laagweergave van de Eole II moet ondersteunen.

De bollen houden het namelijk al voor bekeken op 170 Hz, het punt waarop de subwoofer het overneemt. Wel vreemd overigens dat achterop de subwoofer 140 Hz staat aangegeven als de ideale overgangsfrequentie.

Je kan naast de overgangsfrequentie ook het volume van de sub regelen en er zijn ook fase- en aan/uit-schakelaars voorzien. In- en uitgangen zijn er op cinchniveau – die gebruik je als je een aparte subwooferuitgang op je versterker of AV-receiver hebt – en op luidsprekerniveau. Dat laatste betekent dat je het Eole II trio ook kan aansluiten als je een traditionele stereoversterker hebt.

De sub is netjes afgewerkt in zwarte of witte lak en beschikt over een naar onderen gerichte, 21 centimeter grote driver. De bollen zelf, dan? Die kan je natuurlijk niet zomaar op de grond zetten, maar je kan er wel een heleboel andere zaken mee doen. Zo levert Cabasse steunen mee die dienst kunnen doen als voetjes of voor wandmontage.

Je kan eventueel ook kiezen voor de optionele statieven, en er is zelfs een kit beschikbaar waarmee je de bollen half in het plafond kan doen verdwijnen. Een unieke toepassing, die het midden houdt tussen muurmontage en inbouw.
 


,

Wij sluiten het Franse trio aan op de traditionele manier, met een stereo luidsprekerverbinding. Een Sonos ZP 90 wordt ingezet als bron, het Marantz AV7005/MM7025-combo als versterker. De volumeverhouding tussen de subwoofer en de twee bollen is niet zo heel gemakkelijk in te stellen omdat het verloop van de volumeknop nogal bruusk is. Maar uiteindelijk krijgen we het voor elkaar.

Vooraleer we de bollen in gebruik kunnen nemen, moeten we eerst de daaraan vastgehechte korte luidsprekerdraadjes verbinden met de aansluitpunten in de steuntjes. 

In de praktijk blijkt de TSA 250 W subwoofer een puike performer te zijn, die niet alleen luid en diep kan maar dat ook met de nodige finesse en resolutie doet. Mooi! Geen enkele andere designspeaker die we recent hoorden slaagt er in om dit soort laag – zowel op kwantitatief als kwalitatief niveau – te produceren. Tenzij we er zelf een subwoofer aan toevoegen, natuurlijk.

Als nu ook de bollen nog zouden meewillen … En ja hoor, dat willen ze zeker. Deze dingen spelen behoorlijk goed. Het hoog is niet te opdringerig, maar ook niet al te fluwelig: het is er gewoon bonk op. Onwaarschijnlijk ook hoe gedetailleerd ze klinken. In dat opzicht steken ze zelfs sommige monitorluidsprekers naar de kroon.

De altijd kritische overgang tussen de subwoofer en satellieten heeft Cabasse goed voor elkaar. Het gevreesde gat tussen het sublaag en laag is dus nauwelijks aanwezig. 

Als het allemaal zo perfect is, waarom krijgt dit Franse trio dan geen vijf sterren? Dat komt omdat het geluid minder coherent en ook minder dynamisch klinkt dan wat je doorgaans uit grotere luidsprekers hoort. 

Aan de andere kant: als je geen grotere luidsprekers in je woning wil/mag plaatsen, dan is dit toch wel een bijzonder knap alternatief. De prijs die de Cabasse voor dit alles wil, blijft bovendien heel schappelijk.

Als je budget wat ruimer is, snuister dan ook eens op de website van Cabasse naar de grotere bollen, zoals de Baltic Evolution of de Océan. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.