Eigenzinnig

Het mag gezegd worden: de Stream Magic is een echt buitenbeentje in deze test. Net als de andere toestellen op deze pagina’s is het weliswaar een netwerkspeler, maar Cambridge Audio legt nog meer nadruk op de digitale signaalverwerking dan de andere merken.

Zo onderlijnt de fabrikant dat het hier om een ‘upsampling media streamer’ gaat. Of anders gezegd: dit appa- raat speelt niet enkel verrassend veel muziekformaten en -indelingen af, het kan de data ook upsampelen. An sich is dat niet zo verrassend – de Stream Magic is zeker niet de enige die dat doet – maar Cambridge Audio is er wel bijzonder trots op.

De verklaring daarvoor ligt bij Adaptive Time Filtering 2, een huiseigen methode waarmee muziek aan cd-kwaliteit naar hogere bitrates en frequenties wordt omgezet, en dat op een manier die voor een veel vloeiender en natuurlijker eindresultaat moet zorgen dan bij andere systemen omdat de data op intelligente wijze geïnterpoleerd worden.

Elke fabrikant heeft natuurlijk z’n uitleg klaar om aan te geven waarom zijn product beter klinkt. Valt er dan werkelijk iets te zeggen voor de methode die Cambridge Audio toepast?

Kort gezegd: ja. In deze line-up laat de Stream Magic 6 klankmatig immers de beste indruk na, met een strakke weergave en gecontroleerde bastonen. Ook minder goede muziekbestanden klinken nog redelijk.

Zelfs de hi-hat in ‘Girlfriend’ van Alicia Keys op 192 kbps, die bij andere systemen duidelijk gebreken laat horen, klinkt hier een stuk levensechter. Mooi.

gerelateerde items