Geluid

Review: Casatunes-multiroomsysteem

Het Amerikaanse CasaTunes heeft bijna al het nodige in huis om een compleet multiroomsysteem te bouwen. Het enige wat ze niet hebben zijn (inbouw)luidsprekers. Het gamma bestaat uit muziekservers, multiroomver- sterkers en in-wall keypads. Daarnaast is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de software die het geheel op een betrouwbare en prettige manier moet laten functioneren. 

,

Een klassiek multiroomsysteem kan je door de aard van het beestje niet zomaar even testen. Maar bij het CasaTunes-systeem liggen de zaken anders: het systeem kan grotendeels functioneren zonder dat er kabels door het gebouw moeten worden getrokken.

Het aanbod van Casatunes is vrij uitgebreid. Dat heeft vooral te maken met de bijzondere situatie in België. Er zijn namelijk twee importeurs actief rond het merk, die elk varianten van de Casatunes-hardware op de markt brengen. De software en vooral de functionaliteit is bij beide nagenoeg identiek, maar de toestellen verschil-len wat qua specificaties, typenummers en prijzen.

Zo verkoopt casatunes.be dezelfde modellen als het Amerikaanse moederbedrijf, terwijl Audioscape een beperkt en zelfontworpen gamma voert. Zo heeft de eerste een negental Casatunes-toestellen in de aanbieding, terwijl de laatste pronkt met drie mediaservers die het systeem kunnen voeden met muziek. ‘

De meest eenvoudige daarvan is de CT-MS AIR (1.500 euro). Dit apparaat heeft 1 TB opslaggeheugen en kan vier ver- schillende bronnen weergeven in vier bekabelde zones en in zestien AirPlay-zones. Het is dus een echt multisourcesysteem, want je kan ermee naar vier verschil- lende streams tegelijk luisteren.

Maar het meest opmerkelijke wapenfeit is dat de CasaTunes-mediaservers zestien AirPlay-zones van muziek kunnen voorzien, en wel met vier verschillende streams tegelijkertijd. Op die manier wordt het AirPlay-kanaal een volwaardig multizone/multisourcesysteem en dat is een unicum. Geen enkel ander merk biedt die mogelijkheid. Dat is ook de reden waarom we zo enthousiast zijn over de flexibiliteit van CasaTunes. 

,

Voor deze test gaan we aan de slag met de CT-MS XLI mediaserver van het merk, aangevuld met een Klipsch G-17 AirPlay-systeem. Tenslotte installeren we de instal- latiesoftware op een Mac en krijgt de CasaTunes-app een plaatsje op de iPad.

Multiroomapparaten zoals de CT-MS XLI (2.200 euro) die we in deze test bekijken, leiden vaak een eenzaam, onopvallend bestaan. Al is het maar omdat ze gewoon- lijk worden weggestopt in een technische ruimte (zoals de garage) waar ze op het netwerk worden aangesloten. Ook de CT-MS XLI kan je uit het zicht aan je netwerk koppelen, maar dat hoeft niet.

Het apparaat is fraai en solide afgewerkt zodat het niet verkeerd staat in de woonkamer. Daarbij wordt het passief gekoeld – links en rechts zitten koelvinnen – zodat het in alle stilte functioneert. Ook de harde schijf kan je nauwelijks horen.

De voorzijde is leeg, op een CD-sleuf na. Die gebruik je om je CD’tjes aan de server te voeden, waarna die de schijfjes volledig automatisch zal rippen naar FLAC- formaat. Ondertussen worden de metadata – trackinformatie en cover-art – online opgehaald. Gemakkelijker kan het niet.

Achterop zitten zes analoge stereominijack-uitgangen, waarmee evenveel zones kunnen worden aangestuurd. Je kan echter ook muziek uitsturen via één of meer USB- uitgangen. Dat is de aangewezen methode wanneer je in een bepaalde zone – de huiskamer, allicht – de ingebouwde D/A-converters wil omzeilen om een losse USB-DAC te gebruiken. Kwestie van de best mogelijke geluidskwaliteit uit het apparaat te halen. 

,

De server kan bestanden lezen van een iTunes-biblio- theek – je kan deze bibliotheek gesynchroniseerd houden met de kopie op het CasaTunes-apparaat
– en vanuit Windows Music Player. Verder krijg je ook toegang tot muziekdiensten zoals internetradio, Grooveshark, MP3tunes, ShoutCast en Spotify.

Eens de muziek de server verlaat, zijn er flink wat opties beschikbaar om deze doorheen je woning te versprei- den. Zo kan je het signaal voor zes zones versterken met een meerzoneversterker, bijvoorbeeld de CasaTunes CT-XLA1240 (1.699 euro). Je kan ook een signaal aftakken via een USB-uitgang, maar dan moet de server haast wel in de directe omgeving van je geluidsinstallatie worden opgesteld. Het signaal draadloos versturen via AirPlay kan ook. In elke AirPlay-zone heb je dan wel nog een AirPlay-compatibel weergaveapparaat nodig.

Het systeem bedienen kan met in-wall keypads (1.499 euro voor een hub met zes keypads), met software op je computer of met een app op een iOS- of Android- apparaat. De keypads moet je wel (laten) inbouwen in de muren en er moet voor elk paneeltje een UTP-kabel worden getrokken naar de server. Als je niet bezig bent met (ver)bouwwerken, is dat een weinig aantrekkelijke optie.

Toch hebben we zo’n paneeltje aangesloten en het los ‘uit de hand’ bekeken/gebruikt. Zo krijgen we een aardige indruk van het gebruikscomfort. Het display bovenaan het paneeltje is goed afleesbaar, maar je ziet er natuurlijk lang niet zoveel op als op de smartphone/ tablet-app. Onderaan zit een verzameling toetsjes waarmee de voornaamste zaken kunnen bediend worden. Het geheel werkt vlot, maar de styling – de keypads zijn in verschillende kleuren beschikbaar – zal mogelijk niet ieders meug zijn. 

,

De software maakt bij de installatie een prima indruk. Er kan heel wat ingesteld worden, maar het blijft overzichtelijk en logisch. Eens de installatie achter de rug is en we onze iTunes-bibliotheek gesynct hebben, verbinden we een analoge uitgang van de server met ons referentiesysteem. In een tweede zone zetten we via AirPlay een Klipsch G17 Air-luidsprekersysteem aan het werk.

De user-interface van de app dan? Die blijkt een echte topper te zijn. Alles werkt op een logische, intuïtieve manier en het geheel oogt netjes en aantrekkelijk. Daarbij zijn er nog een paar leuke extraatjes beschikbaar – zo kan je naar een fotopresentatie kijken van de artiest die op dat moment gedraaid wordt – die de hele beleving er net nog iets prettiger op maken. Mooi werk!

Het systeem speelt ook feilloos, en dat zowel in de bekabelde zone als via AirPlay. Geen haperingen of andere ongein dus. De geluidskwaliteit is minstens even goed
– zoniet beter – dan die van de andere multiroomsystemen die we al aan het werk gehoord hebben.

Sowieso haal je pas de allerbeste kwaliteit uit deze machine als je je bibliotheek opbouwt uit lossless-bestanden. Voor veeleisende ‘zitten en luisteren’-toepassingen gebruik je best de USB-poort, in combinatie met een USB DAC. In alle andere gevallen voldoen de analoge uitgangen ruimschoots. 

,

Vooral doen. Maar we zouden dan wel eerder voor de CT-MS AIR-server kiezen, omwille van de gevoelig lagere prijs. Daarbij kom je met de vier bekabelde zones van de AIR – plus de zestien draadloze AirPlay-zones – al een heel eind. Nee, jij niet, Roman Abramovich. De keypads dan? Die zijn best oké, maar de app is stukken beter. En hij kost niets. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.