Net iets groter...

Wie houdt van mooie spullen - en wie doet dat niet - zal alvast in z'n nopjes zijn met deze Dali Fazon-combinatie. Het is een uiterst elegant en compact luidsprekersetje dat bestaat uit twee Fazon Sat-speakers en de piepkleine Sub 1-subwoofer.

De Fazon Sat-satellietspeakers zijn best speciaal te noemen: ze zijn een stuk kleiner dan een doorsnee boekenplankluidspreker, maar groter dan de ultracompacte ‘melkpakluidsprekers’ die je bij heel wat kant-en-klare lifestylesets vindt. Ze zijn ook een stuk zwaarder, wat deels op het conto geschreven mag worden van de uistekende afwerking en deels op de gebruikte componenten.

Achter de afneembare, magnetische luidsprekergrilles zitten twee opvallend mooie drivertjes die maximaal gebruikmaken van de beschikbare plaats: een grote 1,1- inch soft-dome tweeter en een 4,5-inch woofer. Die laatste heeft overigens een kenmerkende conus van houtvezel, een licht en stevig materiaal dat Dali ook gebruikt bij sommige van zijn klassieker gelijnde (en aanzienlijk duurdere) speakers.

De Sats zijn bruikbaar in stereo- en surroundopstellingen, en kunnen zowel op de meegeleverde stands worden gemonteerd als aan de muur. In beide gevallen zal je trouwens weinig problemen hebben om de speakerkabels onzichtbaar weg te werken. 
 


Achterop de speaker zitten immers geen klassieke luidsprekerterminals maar een enkele cinchconnector, die het contact verzorgt met een adapterstukje waar de speakerkabels in worden vastgezet. Die adapter kan rechtstreeks op de muur worden aangebracht of op de stands worden gezet. In dat laatste geval wordt het uiteinde van de kabel automatisch via de onderkant van de stand naar buiten geleid.

Een mooie en slimme oplossing, al vraagt ze wel iets meer gewriemel bij het aanbrengen van de speakerkabel dan bij normale speakerterminals. Mooi meegenomen is dat de stands ook nog eens superstabiel blijken te zijn én bovendien toelaten om de speaker naar wens uit te lijnen, zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Je kan ze zelfs horizontaal plaatsen voor HT-doeleinden.

De Fazon Sub 1 subwoofer sluit designmatig perfect aan bij de Sats. Zoals eerder gezegd is het een supercompacte verschijning – hij meet amper 25,5 bij 23 bij 25,5 centimeter en biedt plaats aan een 6,5 inch downfiring woofer in een gesloten behuizing. Naast een doorsnee krantenmand zie je hem dus amper staan. De afwerking is overigens al even fraai als bij de satellietspeakers. 

Boven de koelvin die haast de volledige achterkant inpalmt, zitten een lijningang en regelaars voor het volume en de afsnijfrequentie. Drie schuifregelaars maken het mogelijk om de fase, weergavemodus (normaal of LFE) en powermodus (aan, uit, auto) te selecteren.

gerelateerde items