Geluid

Review: Dali Rubicon LCR

Dali lanceerde dit voorjaar de nieuwe Rubicon-reeks, een familie bestaande uit drie vloerstaanders (de Rubicon 5, 6 en 8), een boekenplankspeaker (Rubicon 2) en een bijzonder LCR-model (Rubicon LCR). Echt de oudere Mentor-reeks vervangen doen de Rubicons niet, al vingen we wel op dat de Mentor-familie op termijn zal uitdoven ten voordele van deze nieuwe speakerfamilie.

Hoewel de Rubicons dus bedoeld zijn als wat lager geprijsde speakers, bevatten ze wel technologie van Dali’s geprezen en high-end Epicon-serie. Het gaat dan onder meer om de conus van houtvezel en het SMC-motorsysteem. Hierdoor durft Dali stellen dat Rubicons aan het begin van high-end audio staan.

,

In deze test zoomen we in op de LCR-speaker. Het is de goedkoopste telg van de Rubicon-familie, maar meteen ook een uiterst interessante. Dat komt tot uiting in de EISA-award die de speaker dit jaar ontving van zowel de EISA-experts verantwoordelijk voor het selecteren van de beste HiFi-producten als de deskundigen gespecialiseerd in audio voor de thuiscinema. Een mooie indicatie dat deze speaker uitblinkt in flexibiliteit. Het eerste wat opvalt als je de Rubicon LCR onder ogen krijgt, is de bescheiden dikte. De behuizing is amper 14 cm dik, wat heel wat dunner is dan een typische speaker. Een blik op de achterkant werpen en het mysterie wordt echter heel wat duidelijker. De LCR heeft twee geïntegreerde bevestigingspunten voor aan een muur en groeven zodat je de luidsprekerkabel netjes kan wegwerken. Meer zelfs, muurmontage is niet zozeer een optie bij de Rubicon LCR maar eerder ten zeerste aangeraden. Voor Dali is dit nauwelijks nieuw terrein te noemen, want in de meeste speakerfamilies van het Deense merk is er wel een speakermodel bedoeld om aan de muur te hangen. Ook in de Mentor-, Fazon- en Lektor-reeksen zijn er LCR-modellen. Overigens voorziet Dali vier kleurversies van de Rubicon-speakers: zwarte pianolak (de versie die wij testen en die zeer stijlvol bleek), wit, walnoot en het zeer knappe Rosso (een roodachtige houtfinish).

Voor een hifi-liefhebber lijkt muurmontage op eerste zicht minder interessant. Onterecht, zoals verder op zal blijken. Wie een thuiscinema wil inrichten, zal wellicht sneller de voordelen inzien. Door zijn smal profiel en relatief laag gewicht kan je een LCR-speaker onopvallend en gemakkelijk aan de muur monteren. LCR staat hier ook wel wat voor ‘universeel’, want Dali ziet de speaker zowel als frontspeaker, rear-luidspreker en zelfs als center gebruikt worden.

Dali zegt expliciet dat je de LCR-speakers niet mag indraaien – dat zou de muurmontage ook lastiger maken. Wel is het belangrijk dat je de speaker op oorhoogte monteert, wat naargelang de zetel waaruit je naar muziek luistert of een film bekijkt betrekkelijk laag kan zijn. Dat gezegd zijnde kun je een Rubicon LCR eveneens op een boekenplank plaatsen. Ook dat is interessant, omdat het dunne profiel van de speaker plaatsing op een minder brede plank mogelijk maakt. De meeste boekenplankspeakers zijn toch heel wat dieper en vereisen bijgevolg een grotere plank. Niemand kan je natuurlijk tegenhouden om de LCR vrijstaand op de grond te plaatsen, maar dat heeft weldegelijk minder aangename gevolgen voor de klank – zeker in het laag.

,

De tweede verrassing komt als je de meegeleverde speakergrille verwijdert. Je ziet dan een dubbele constructie: onderaan 16 cm dome-speaker met een ‘ingedeukte’ conus en bovenaan een ronde tweeter van net geen drie centimeter én een ribbon-tweeter. Beide tweeters zijn gemonteerd in een cirkel die met vier schroeven aan de behuizing vastgeklonken is. Waarom is dat belangrijk? Naargelang hoe je de LCR plaatst, moet je de schroeven losmaken en de cirkel met de twee tweeters negentig graden verdraaien. Dat doe je bijvoorbeeld als je een Rubicon LCR inzet als center en de speaker onder een scherm op zijn zijkant kantelt. Een ribbon- of bandtweeter heeft namelijk een heel specifieke manier om geluid heel breed naar buiten te sturen, maar dan wel in één vlak.

Als de LCR-tweeter juist gepositioneerd is, worden de hoge frequenties horizontaal ruim uitgestuurd en minder in het verticale vlak. Als je dus een Rubicon LCR als center zou gebruiken zonder de hybride tweeter te verdraaien, zou je frequentieverlies merken als je niet helemaal recht voor de centerspeaker zou zitten. Die directionaliteit van de bandtweeter lijkt een nadeel, maar op de juiste hoogte ervaar je net een heel krachtig en gedetailleerd klank die behoorlijk kamervullend is. Merk ook op dat Dali hier iets heel slim doet door de bandtweeter te combineren met een klassiekere dome-tweeter, waardoor de tweetermodule in zijn geheel wat lager in actie schiet dan je zou verwachten en de nadelen van de bandtweeter deels worden opgeheven.

,

Het eindresultaat is er in elk geval naar: de Rubicon LCR levert een rijke, dynamische klank op, waardoor muziek beluisteren een waar plezier is. Ons testwerk gebeurde voornamelijk met de Marantz PM8005 en NA8005-netwerkspeler (zie elders in het magazine), wat een mooie combinatie was voor het betere stereowerk. Een streepje Ray Charles in FLAC-formaat ging er vlot in – The Sun’s Gonna Shine Again uit The Birth of Soul demonstreerde al bij de openingstonen van de trompet dat de LCR hoog kan gaan, zonder een spoor van vervorming.

Hoe dynamisch het ook werd, de Dali-speakers wisten hun mannetje te staan. Ook nostalgisch, maar dan toch heel wat moderner, was een luistersessie met Long Arm of Coincidence van de sterk door Can geïnspireerde Seattle-band Jessamine, uit de jaren negentig. Hun combinatie van elektronica en shoegazer-rock is zeer sfeervol, warm ook, en de LCR weet dat perfect weer te geven.

,

Ons lijkt de Dali LCR een ongemeen interessante optie voor een thuiscinema, en niet enkel vanwege de plaatsingsmogelijkheden. Hoewel de LCR niet zo laag kan als de vloerstaande Rubicons, laat de basreflex verwerkt in de achterkant van de behuizing toch toe om lager te zakken dan je zou verwachten.

Dali zelf beweert dat je met LCR’s een surroundopstelling zou kunnen bouwen zonder bijkomende subwoofer. Dat kan natuurlijk, maar we zouden toch aanraden om te investeren in een sub. Een Rubicon-subwoofer is er niet, maar de subwoofer uit de Mentor-lijn is bijvoorbeeld het overwegen waard.

,

De Dali LCR is een knappe speaker die zich goed thuis voelt in een duale rol. Dat deze speaker ideaal is voor mensen die een thuiscinema op een hogere niveau wil inrichten zal wel duidelijk zijn. De flexibiliteit van de verdraaibare tweeter is op dat vlak bijzonder handig. Maar stereofans, haak niet af!

De Dali LCR is een uitstekende speaker voor muziekweergave in een stereo-opstelling die een onverwachte brede soundstage biedt. Als je van je partner geen grote vloerstaanders in de woonkamer mag parkeren, dan zijn deze speakers een mooi alternatief dat heel wat wrevel over visueel dominante luidsprekers zal wegnemen. En die klank, die is inderdaad high-end.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.