Jamie Biesemans

Dubbel zo scherp

Toen de iPad 3 de redactieruimte binnenwaaide, was ik er persoonlijk erg op gebrand om het Retina-scherm te vergelijken met het scherm van de iPad 2. Veel collega’s deelden die interesse, met als gevolg dat iedereen rond de twee tablets stond te drummen – en ook wel wat verder van de schermen stond dan bij normaal gebruik. Op dat moment zorgde het nieuwe scherm niet voor een ‘wow-gevoel’. De twee schermen leken nauwelijks van elkaar te verschillen. Oké, het scherm van de nieuwe iPad leek wat feller en gesatureerder, maar verder was het verschil toch eerder bescheiden.

Dat is natuurlijk geen toeval: hoe verder je van een scherm staat, hoe minder pixels je nodig hebt om een ‘Retina’-gevoel te krijgen. Daarom ook dat je bij een 40-inch televisie met ‘slechts’ 1.920 bij 1.080 op enkele meters afstand nauwelijks individuele pixels kan onderscheiden.

Neem je de iPad ter hand en legt je hem naast de iPad 2 op een normale kijkafstand (laat ons zeggen, ergens tussen 40 en 60 centimeter) dat is de impact van die 2.048 bij 1.536 beeldpunten groter. Letters worden haarscherp getoond en ook foto’s lijken iets meer detail te bieden. Bij foto’s vind ik de wat gesatureerde kleuren lichtjes storend, maar veel mensen zullen waarschijnlijk net appreciëren dat beelden van het scherm lijken te spatten. Net zoals sommige mensen de wat warmere kleuren van een Canon-camera verkiezen boven de neutralere registratie van een doorsnee Nikon.

Zeker bij tekstgerichte apps als Instapaper, Reeder of Kindle (niet toevallig drie van mijn favorieten), mails en webpagina’s met veel tekst is de meerwaarde van het Retina-scherm reëel. Kijk je dan naar dezelfde inhoud met een iPad 2-scherm, dan zal je letters op dat toestel opeens onscherp en minder aangenaam vinden.

Het effect van de vergelijking speelt hier wel sterk. Elke audioliefhebber kan je vertellen dat je eigen audio-apparatuur perfect goed kan klinken tot je ze naast  iets beter (en wellicht veel duurder) zet. Pas dan realiseer je vaak wat er ontbreekt in de klank van je huidig audiosysteem. Hetzelfde is waar bij de nieuwe iPad. Als je tevreden bent over het beeld van de iPad 2, moet je dus vooral gewoon bij de oude versie blijven én zeker niet beginnen te vergelijken.

gerelateerde items