Geert Fauvart

Originele mix

Dat is op het eerste zicht best een vreemde keuze, want kostbare hoofdtelefoons die op ‘volwassen’ luisteraars mikken zijn meestal eerder conservatief vormgegeven. Dat is bij deze Denon duidelijk niet het geval: wanneer we de ruim 500 euro kostende AH-D600 uit z’n chique opbergdoos halen, krijgen we een hoofdtelefoon in handen die er uitgesproken gestroomlijnd en trendy uitziet – hij doet ons spontaan denken aan de Beats by Dr. Dre-sets en aanverwanten.

Net zoals bij die hoofdtelefoons wordt er aardig wat kunststof gebruikt, maar alleen op plaatsen die niet blootgesteld zijn aan gebruiksstress. Op andere plaatsen worden dan weer uitgesproken luxueuze materialen aangewend – het zachte kunstleder op de hoofdband en oorpads kan de vergelijking met om het even welke andere hoofdtelefoon in deze prijsklasse doorstaan. Het lijkt ons alleszins een product dat qua bouwkwaliteit voldoet aan de verwachtingen die het prijskaartje opwekt. 

Zijn vlotte lijn dankt de AH-D600 in grote mate aan de manier waarop de hoofdband en de behuizingen op elkaar aansluiten. De hoofdband lijkt die laatste haast te omhelzen; hij loopt er gewoon naadloos omheen. De eigenlijke behuizingen wordt wat bewegingsvrijheid gegund – iets minder dan bij de meeste klassiek opgebouwde hoofdtelefoons, maar voldoende om een prima pasvorm te garanderen.

Het comfort krijgt verder nog een duwtje in de rug door de erg malse vulling van de hoofdband en draaibare oorpads, terwijl ook de eerder losse pasvorm het leven aangenamer maakt. Toch blijft de AH-D600 zonder enig probleem op ons hoofd zitten; alleen de headbangers en actieve gebruikers onder ons zouden waarschijnlijk een wat vastere pasvorm willen. Daardoor lijkt deze relatief zware hoofdtelefoon ook meer op je hoofd te ‘hangen’ via de hoofdband, al brengt dat het comfort niet echt in het gedrang.

Dat heeft ook een invloed op de geluidsisolatie, want ondanks de gesloten constructie en grote oorpads is de isolatie van omgevingsgeluid maar doorsnee. Je hoort dus nog steeds wat om je heen gebeurt. 

Wat we dan weer minder leuk vinden, is dat we na een uurtje luisteren last krijgen van opgewarmde oren – een fenomeen dat bekend staat als ‘oorbroei’ en wel vaker opduikt bij gesloten hoofdtelefoons, zeker als ze van lederen oorpads voorzien zijn.

Eveneens opvallend is de ruim bemeten hoofdband: we moeten beide zijkanten amper enkele klikjes verstellen voor een goede pasvorm. Wie een uitgesproken kleine hoofdomtrek heeft, probeert deze Denon dus best van te voren even uit om na te gaan of hij een goede ‘fit’ kan vinden.

gerelateerde items