Geert Fauvart

Van twee walletjes

Eveneens opvallend is dat de AH-D600 van een afneembare, symmetrische kabel is voorzien. Of beter: kabels, want in de opbergdoos zitten twee exemplaren. Een daarvan is een korte versie met een iPod-compatibele remote en microfoon, de andere is een langere OFC-versie voor de huiskamer. Meteen een indicatie dat Denon deze hoofdtelefoon geschikt acht voor gemengd gebruik. De meegeleverde adapterplug (6,3 millimeter) en het draagtasje met karabijnhaak doen de rest.

Natuurlijk komt er meer bij kijken dan een speciale kabel en wat accessoires om een hoofdtelefoon écht geschikt te maken voor mobiele toestellen. Hij moet bijvoorbeeld makkelijk aan te sturen zijn. Dat is bij de AH-D600 alvast geen probleem: met een  gevoeligheid van 108 dB en impedantie van amper 25 ohm blijkt hij al prima resultaten te leveren wanneer je hem met een smartphone of tablet verbindt.

Speciaal voor dat inzetgebied stelt Denon trouwens een aparte app ter beschikking, die als muziekspeler (met equaliser) dienst doet en waarmee je bijvoorbeeld ook muziek kan beluisteren op internet of je tracks kan delen op Facebook.

Toch merk je dat de AH-D600 – net zoals de meeste andere hoofdtelefoons in dit prijssegment – beter presteert wanneer je hem aan hoogwaardige versterking en een betere bron koppelt. Daarmee komen zijn troeven nog beter tot hun recht, en dan denken we met name aan de diepe, lineaire basrespons en het transparante, gedetailleerde middengebied. De nieuwe 50 millimeter ‘Free-edge Nano Fiber Drivers’ – dezelfde als in het aanzienlijk duurdere topmodel, de AH-D7100 – missen hun uitwerking duidelijk niet. 

De AH-D600 klinkt ook absurd ruimtelijk voor een gesloten hoofdtelefoon. In deze categorie lieten alleen de aanzienlijk duurdere Edition-modellen van Ultrasone tot nog toe een gelijkaardige indruk na op ons. Daarnaast komt hij erg smooth uit de hoek, wat voor een makkelijk in het oor liggende, coherente sound zorgt waarnaar het lang aangenaam luisteren is zonder luistermoeheid.

Dat laatste kenmerk dankt hij volgens ons aan een iets afgetopte midhoog- en hoogweergave, al is dat trekje zo subtiel aanwezig dat je er echt op moet letten om het op te merken. Anderzijds zorgt dat er ook voor zelfs doorsnee opnames in lossy formaten niet
onacceptabel agressief klinken, iets wat bij de meest compromisloze hoofdtelefoons in deze prijsklasse wel het geval kan zijn.

gerelateerde items