Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Ook oude hifispullen welkom

Net vanwege de goede reputatie van Denon waren we heel nieuwsgierig naar de HEOS Amp. Dit toestel is de perfecte optie voor wie nog een setje speakers op overschot heeft of pakweg de keuken wil verrijken met inbouwluidsprekers. De Amp biedt 2 x 100 watt aan digitale versterking (bij 6 ohm), verpakt in een relatief compacte doos die je desgewenst makkelijk kan wegwerken. Maar eerst de zaak aansluiten. Draai het apparaat om en je zal verrast zijn door de verrassend uitgebreide collectie aansluitingen. Naast degelijke luidsprekerterminals – ook geschikt voor banaanstekkers – blijkt de Amp te beschikken over een uitgang voor een subwoofer, wat zeker nuttig is als je een paar boekenplankspeakers wat ondersteuning wil geven. Vooral fijn is dat je de Amp echt als vervanger van een traditionele versterker kan gebruiken, met dank aan de analoge en digitale (optische) ingangen. Je kan dus gerust ook een cd-speler of een andere bron verbinden, voor die momenten dat streamingdiensten je honger naar muziek niet kunnen stillen. Om even met het ruimere speelveld te vergelijken: een subwoofer-uitgang evenals een analoge ingang komt je ook bij de concurrentie tegen, maar een optische ingang is toch een pluspunt van HEOS.

We hebben de Amp gecombineerd met een paar Bowers & Wilkins 685 S2-boekenplankspeakers en Monitor Audio Silver 8-vloerstaanders. In beide gevallen bleek de versterker zich aardig van zijn taak te kwijten. Zelfs aan hogere volumes hadden we niet de indruk dat de Amp te kort schoot, al moet je natuurlijk niet verwachten dat een compacte klasse D-versterker grote en ongevoelige speakers even goed kan aandrijven. Voor dat scenario opteer je beter voor de HEOS Link verbonden met een toegewijde versterker en speakers.

Hoewel we de Link niet uitgebreid hebben getest, vermelden we wél graag de pluspunten die ons opvielen tijdens een korte kennismaking. Zo komt de Link als een zeer complete streamer over, met een lijst in- en uitgangen die de norm overstijgen. Zo is er zowel een digitale optische ingang als optische én coaxiale uitgangen en ook hier een toegewijde LFE-uitgang, wat ook vrij uniek is. De Link kan ook een leuk trukje uitvoeren: via de trigger out- en IR out-aansluitingen kan je ouder hifi-materiaal van Denon aansturen via de HEOS-app. Of anders gezegd: het volume van die versterker van de oude school kan je plots vanuit de zetel regelen met een smartphone. Toegegeven, niet iedereen heeft er iets aan, maar het zijn dergelijke kleine extra’s en oog voor de gebruikerservaring die een systeem zoals dit boven het maaiveld laat uitsteken.

gerelateerde items