Vaak wordt onderschat wat de impact van de ruimte is op de klank die je hoort. Akoestiek is echter een moeilijke wetenschap en lastig om aan te pakken. Diracs software reikt een helpende hand.

Audiofielen hebben de neiging om in hun jacht op de perfecte klank sterk in te zetten zaken als betere bekabeling en bronmateriaal. Niets mis mee, maar feit is dat naast de kwaliteit van de luidsprekers e´n de plaatsing vooral de akoestiek van de kamer de grootste invloed heeft op hoe muziek zal klinken. Bij AV-receivers is het uitmeten van de kamer en equalisation toepassen om de frequentieweergave te verbeteren voor surround de norm, zelfs op heel goedkope toestellen. Bij pure hifi is dat veel minder de geval. Stereoversterkers die kamercor- rectie ingebouwd hebben, ze zijn op e´e´n hand te tellen. Precies daar pikt Dirac op in. De Zweedse experts in audiosoftware staan bekend voor hun algoritmes die compenseren voor minder goed klinkende omgevingen. Hun software wordt onder meer in bioscopen en bij high-end auto’s gebruikt om de klank te verbeteren. 

Tussenpersoon
Vandaar dat we ook met veel interesse aan de slag gingen met de Dirac Live Room Correction Suite, een softwarepakket beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Het programma is enkel nuttig als je een computer als bron gebruikt, bijvoorbeeld als je een laptop via USB of optische kabel aansluit op een DAC of digital voorversterker. Interessant voor Mac-gebruikers: de Dirac-software is ook bruikbaar als je via Airplay muziek streamt naar een ontvanger. De Dirac-software wringt zich tussen de mediasoftware die je gebruikt (bijvoor- beeld iTunes, Spotify of eender welke toepassing die audio produceert) en de output van je computer (USB, digitaal of analoog). Op de Mac moet je bijvoorbeeld in je settings het Dirac-programma als geluidsuitgang selecteren. In de Dirac Audio Processor selecteer je dan de uitgang die je echt wil gebruiken. In ons geval de USB-poort die leidde naar onze Onkyo P-3000R-DAC/ voorversterker, gekoppeld aan de M-5000R met Teufel Ultima 800 Mk.II-speakers.