Mobile

Test: Samsung Galaxy A5

Wie de smartphonewereld wat volgt, weet dat er wat aan de hand is. Vanuit China en elders komen bepaalde merken sterk opzetten met toestellen die heel wat bieden en toch qua prijs veel lager zitten dan de 500, 600 en zelfs meer die tegenwoordig voor een toptoestel bij een traditioneel merk wordt gevraagd. Huawei is in onze regio nog de bekendste, maar er zijn ook Xiaomi, Oppo, ZTE, OnePlus en anderen.

Als grootste smartphonebouwer ter wereld kan Samsung die trend niet negeren. En dus werd de nieuwe Galaxy A-lijn geboren, met de A3, A5 en A7. De verschillen tussen die drie modellen hebben te maken met de schermgrootte, voor het overige zijn het heel gelijkaardige apparaten. De Galaxy A5 die we hier bekijken, beschikt over een 5-inch SUPER AMOLED-scherm (jawel, zoals de topmodellen), met een resolutie van 'slechts' 720p.

De lagere resolutie is meteen een belangrijk verschilpunt met toptoestellen zoals de Galaxy S6. Bij hoger geprijsde smartphones kan je rekenen op Full HD (1.920 x 1.080) of zelfs Quad HD.

,

Samsung heeft alles gedaan om de A5 een positieve, eerste indruk te laten maken. Van de lichte body tot de piekfijn afgewerkte frame rondom, de Galaxy A5 ademt kwaliteit en stijl uit. 

Dat heeft niet enkel te maken met het gebruik van een volledig metalen frame, die knapper wordt gemaakt door het schuine randje in metaalkleur rondom. Ook de metalen accentjes rond de thuisknop en de toetsen aan de zijkant geven een gevoel van klasse. 

De doffe achterkant is niet uit metaal – dat zou het prijspunt omhoog drijven – maar uit een kunststof die behandeld is om toch zo aan te voelen. Als je de telefoon vastneemt, valt het niet op dat je met een plastic te maken hebt. 

De smartphone ziet er kortom heel strak uit. Niet flashy of opzichtig, maar een perfecte gezel voor een mooi kostuum of stijlvol uitgaanskleed. In die zin doet de styling van de A5 (en overigens ook de A3 en A7) denken aan de understated designtaal van de Sony Xperia Z-reeks, waar koele elegantie ook belangrijker is dan luidruchtig van de daken te roepen dat je een nieuwe telefoon hebt.

De beslissing om de Galaxy A5 net iets verfijnder te maken dan een doorsnee middenklasser, lijkt dus een goede. De Galaxy A5 is wellicht een van de mooiere smartphones in dit segment, al is bijvoorbeeld de Huawei Ascend G7 toch ook niet te versmaden. 

,

Als we de Galaxy A5 gewoon ter hand nemen en wat door de menu's bewegen, evenals wat typische apps gebruiken (Facebook, Netflix, Gmail, enzovoort), lijkt het toestel heel kwiek te reageren. Uit de doos is deze Samsung zeer responsief, openen webpagina's zeer rap, en gaat de interface gewoon heel vloeiend.

Dat hij niet de allersnelste hardware bevat, schijnt niet echt te deren. De Qualcomm Snapdragon 410-chipset met quadcore-processor aan 1,2 GHz is niet bepaald het nieuwste van het nieuwste, al is er niets mis met de 2 GB werkgeheugen die Samsung voorzag.

Toch maar even wat benchmarks er op loslaten, voor een wat meer objectieve kijk. Onder meer uit de 3DMark en PCMark-benchmarks van Futuremark blijken de scores niet bijzonder hoog, al lijkt de zwakheid zich vooral te bevinden bij de grafische prestaties. Ook op onze dagelijkse real-life ervaring concluderen we dat de A5 prima presteert voor gewone taken – lees: wat de meeste mensen doen – maar dat gamingfanaten er niet te veel van moeten verwachten. Als we trouwens de benchmarkcijfers van de A5 naast die van de A3 en A7 zetten, lijken de A3 en A5 heel gelijkaardige scores neer te zetten. De A7 scoort dan toch veel hoger, ondanks de claim van Samsung dat de drie toestellen gelijkaardig presteren.

Uit de batterijbenchmark blijkt de A5 redelijk goed uit de hoek te komen, beter dan bijvoorbeeld onze LG G3 of Sony Xperia Z Ultra. Toegegeven, die eerste toont een veel hogere resolutie, de tweede heeft een gigantisch scherm. Geen echt goede vergelijking, met andere woorden, maar wel indicatief. Als we grasduinen in de database van Futuremark, zien we dat de Galaxy A5 met zijn score vrij goed in het midden zit. Er zijn zeker toestellen met een betere autonomie, zoals de toch wat goedkopere Huawei Ascend G7.

De camera achteraan op de Galaxy A5 is een 13 megapixelgeval, vooraan vind je een 5 megapixelsensor. We waren eigenlijk best tevreden met de resultaten van onze testfoto's, die qua kleurbalans en scherpte toch bij het betere werk zitten. Beter dan bijvoorbeeld de LG G3, die eveneens over 13 megapixel beschikt. In wat minder licht, bleef de fotokwaliteit van de A5 goed, al stelde de G3 dan weer wel accurater scherp. In z'n klasse legt de A5 in elk geval een goede prestatie neer.

Met zijn nieuwe generatie smartphones bewandelt Samsung een nieuw pad qua interface. Het moet nu veel cleaner zijn dan vroeger, met minder visuele overdaad en extra (overbodige) apps. Dat geeft bij de Galaxy A5 meteen een lichter gevoel, al blijft Samsung een liefhebber van vibrante kleurstellingen.

,

De Galaxy A5 is een smartphone die er behoorlijk luxueus uitziet. Als je dan kijkt naar het prijspunt van 349 euro, dan is het alleen al voor het afwerkingsniveau niet veel gevraagd. In termen van dagelijkse prestaties is deze Samsung goed genoeg voorzien, ook de autonomie is meer dan redelijk. Maar voor gaming is hij minder geschikt.

We vinden het scherm ook een bijzonder grote troef van de A5. Het is een AMOLED-scherm zoals we het kennen: zeer kleurrijk, helder en met een uitstekende kijkhoek. Dat de resolutie relatief laag – nou ja, 720p is niet slecht op 5 inch – valt niet echt op. Het gebruik van krasbestendig Gorilla Glass 4 is ook een pluspunt van jewelste.

Als je dan nog rekening houdt met het bescheiden gewicht en vrij goede camera, dan kom je gauw tot de conclusie dat de A5 een vrij goede smartphone is.

Is er dan toch kritiek mogelijk? Jawel, net over dat prijspunt. Want hoewel Samsung hier mikt op de steeds belangrijk wordende markt van middenklassers, is de Galaxy A5 toch wat hoger geprijsd dan zijn concurrenten.

De metalen frame compenseert dat wat, maar naar ons gevoel is de kloof met de concurrentie iets te groot. Het hangt sterk af van het verkoopspunt, want we merken dat het prijskaartje van de A5 van winkel tot winkel meer dan normaal kan variëren. Bij even online zoeken toen we dit artikel schreven, kwamen we uit op een range van 329 tot 400+ euro voor hetzelfde toestel. Het is duidelijk dat lager in de 300-euro regio competiever en interessanter is dan dan 400 euro en meer.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.