Geert Fauvart

Verrassend volwassen klank

We laten de Aurora eerst z'n ding te laten doen met achtergrondmuziek en dagdagelijks computergebruik, zoals een rondje YouTube-filmpjes kijken. Daarbij duurt het amper een paar seconden om te merken dat de Edifier-set heel wat meer in z'n mars heeft dan de ingebouwde speakertjes van onze laptop.

De weergave klinkt een stuk grootser dan het formaat van de speakertjes doet vermoeden. Waar we aanvankelijk een schril en hard geluid hadden verwacht, krijgen we zowaar een lekker in het oor liggend, eerder ontspannen geluidsbeeld te horen. Althans, zolang het volume niet al te hard de hoogte wordt ingejaagd, want tegen de maximumstand aan wordt de klank wat schriller. Die stand bereik je trouwens sneller dan verwacht, want het maximale volume is beperkt in vergelijking met grotere desktopsets.

Het effect van de sub is vooral merkbaar in het midlaag, het frequentiegebied waar een gewone driver voor instaat bij een grotere speaker. Een echt 'sub'-laag (zoals bij een grote subwoofer uit een homecinemaset) is er natuurlijk niet, maar dat is geen verrassing gezien de afmetingen van deze set. Meer nog: als er een ding verrassend genoemd mag worden, dan is het wel het geluid dat Edifier uit een setje van deze grootte weet te halen. En als we nog even mogen muggenziften: het frequentiebereik van de sub en de speakers lijkt niet helemaal naadloos in elkaar over te gaan, maar storen doet het gelukkig niet.

gerelateerde items