Geluid

Review: Edifier S2000

Studiomonitors en hifispeakers vertrekken beide vanuit een eigen standpunt. Waar een hifispeaker in de eerste plaats een aangename luisterervaring wil bieden, moet een echte monitorspeaker zo neutraal mogelijk klinken. Alleen zo kan men een eerlijk beeld krijgen van een opname.

Het concept achter een monitorluidspreker kan echter ook een goed vertrekpunt zijn voor computerspeakers. Desktopspeakers dienen niet alleen om muziek te luisteren, ze worden ook ingezet om de oneindige stroom content van het web, films en games weer te geven. Een bont allegaartje waarbij “neutraliteit” een plus lijkt voor de versatiele eisen die desktopapplicaties stellen.

Net daarom trok deze S2000 onze aandacht. Edifier – een naam die we vooral kennen van luidsprekers voor computergebruik – brengt deze set immers aan de man in zijn 'Edifier Studio'-luidsprekerlijn. Het beste van twee werelden?

 

,

De Edifier S2000 is moeders mooiste onder de desktopspeakers. De luidsprekers zien eruit als klassieke boekenplankspeakers en de afwerking in pianolak geeft deze set de premium look die computeraudio vaak mist. Geen space-age doorzichtig acryl of vreemd gevormde speakers, maar goed geproportioneerde kastjes.

Met de grille zijn ze onopvallend zwart, zonder grilles nemen ze door de wit gelakte voorkant en zwarte conussen een meer opvallende plaats in op je bureau.

Waar de meeste monitorluidsprekers meteen ook over ingebouwde versterking beschikken, levert Edifier een losse versterker bij de S2000. Ook die ziet er meer dan degelijk uit. Het is een geborsteld aluminium blokje dat stevig en zwaar aanvoelt. Het zware gewicht duidt hoogstwaarschijnlijk op een uit de kluiten gewassen voeding.

Ook een slanke en sobere remote is standaard van de partij. Wel vreemd is dat iedere knop in het viervoud op de afstandsbediening staat: het lijkt op een afstandsbediening voor de Hulk. Knap is dan weer dat de volume knop gemotoriseerd is. Als je de afstandsbediening gebruikt, draait de knop dus mee.

,

Achteraan de versterker vinden we twee digitale ingangen (een keer coaxiaal, een keer optisch) en twee RCA-aansluitingen. Voor een desktopset lijkt ons dat bijzonder  uitgebreid, zeker een pluspunt! Je zou de Edifier S2000 daardoor zelfs op minder evidente plaatsen kunnen inzetten, bijvoorbeeld in de woonkamer bij de TV,

De speakeraansluitingen voelen stevig aan en zijn goudkleurig. Of ze daadwerkelijk verguld zijn laten we in het midden, we zijn tenslotte geen alchemisten. Ook de meegeleverde speakerkabels ogen meer dan fatsoenlijk. In de doos vinden we verder nog twee RCA-kabels en een optische kabel.

We vinden het wel vreemd dat er geen USB-aansluiting is voorzien, toch een handige toevoeging. Om gebruik te maken van de DAC in de versterker moet je je computer of laptop dus een optische of coaxiale digitale uitgang hebben.

,

Aangezien Edifier de S2000 aanprijst als 'studio monitors' lieten we de producer van het duo Science, Maarten Dekort, los op deze set. Hij werkte een hele dag op de set met zijn favoriete software (Ableton Live en Reason) en een arsenaal aan digitale synths.

Zijn conclusie? “Qua helderheid, agressiviteit, en neutraliteit werken ze wel. Ze zijn eerlijk en verbloemen het geluid niet. Ook heb je een goed idee van hoe je productie klinkt.” Het laag is het enige dat tekort schiet volgens Maarten. “Voor een studioapplicatie zou het logisch zijn dat je de tone-bypass aanzet, maar dan verdwijnt al het laag. Raar maar waar, zonder tone-bypass is de weergave van het laag accurater.”

De front-vented flowport is een pluspunt volgens de producer, want op die manier hoeft de kamer waar je producet minder akoestisch “dood” te zijn. In mensentaal wil dat zeggen dat de speakers nog goed zullen presteren in minder ideale ‘studio-omstandigheden’.

Voor huis-tuin-en-keukenproducties is deze set dus zonder meer geschikt. Je kan er de opnames van je serenade voor je geliefde mee masteren in Garageband, en ook de opnames van het genie of het kattengejank van je kroost aan de viool zijn geen probleem. Pro’s moeten – en zullen – echter elders kijken. Dat laatste is ook niet verwonderlijk, wanneer je het prijskaartje van deze set er even bij neemt.

,

Maar hoe presteert de Edifier S2000 in meer herkenbare omstandigheden – bij klassiek thuisgebruik, zeg maar? Om dat na te gaan halen we een Macbook boven die we aansluiten met de meegeleverde optische kabel. In de doos vinden we overigens geen optische jack-adaptor, maar die kost om en bij de vijf euro in de handel. Niet bepaald een struikelblok in onze ogen.

Door de computer langs deze weg aan te sluiten testen we in één klap ook de ingebouwde DAC die in de versterker zit. Als bronmateriaal luisteren we naar CD-rips in FLAC-formaat.
Als je de nummers die we gebruikten zelf een keer wil beluisteren, kan je op de tittels klikken die je naar Spotify leiden. Hou alleen wel in het achterhoofd dat de kwaliteit van Spotify-streams beduidend lager is dan die van FLAC bestanden.

,

Andrew Bird – Near Death Experience

Andrew Bird is geen vreemde onder liefhebbers van folk en easy listening. Zijn nieuwe album Break It Yourself gaat verder dan die categorie van fans. Zijn aangename stem en originele instrumentatie doen wat denken aan een geavanceerde Jack Johnson en kan mogelijk zelfs jazzfanaten bekoren.

De S2000 geeft dit nummer zeer goed weer. Het is niet bepaald een nummer dat zwaar in het laag gaat, maar de heldere hoge tonen van de xylofoon en de pizzicato viool worden zeer mooi en doorzichtig weergegeven.

Op hogere volumes wordt het hoog een beetje scherp en verdwijnt een beetje detail. De stem van Bird klinkt gecontroleerd, warm en bijzonder vol. Een verassend aangename ervaring vanuit je bureaustoel.

,

Roberto Fonseca – Clandestino

De Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca is zijn roots in Tropicana en Cubaanse jazz nooit vergeten. Hij slaagt erin uitstapjes naar bebop en zelfs bijna ‘free’ getinte toonladders knap te combineren met traditionele Cubaanse ritmes, tot een naadloos geheel ontstaat. Met Clandestino is dat niet anders en de eerste akkoorden zetten meteen in de verf wat deze set mist: bas.

De eerste akkoorden, die ook de grondtoon en het leidmotief zijn van het hele nummer, zitten ver links op het toetsenbord van zijn piano. Waar die het atypische, bombastische en opbouwende karakter van het stuk meteen poneren, maakt deze set van Edifier er een eerder mager soepje van.

Het laag mist punch en de afrolfrequentie ligt hoger dan je zou verwachten van een speaker van dit volume. Nu is een boekenplankspeaker altijd gelimiteerd qua laagweergave, maar de S2000 is niet bepaald een miniatuurtje. We hadden ons dan ook aan iets meer bas verwacht.

,

Bill Evans Trio – Gloria's step (take 2)

Sunday at the Village Vanguard is een live-album in de letterlijke zin van het woord. Je hoort glazen rinkelen en mensen babbelen op de achtergrond. De Penguin Guide to Jazz geeft het album vijf sterren en reviewers claimen (bijna) unaniem dat dit één van de beste live-jazzalbums is allertijden.

Ook was deze opname een pionier qua opnametechnieken. De technici maakten gebruik van omnidirectionele microfoons. Op die manier was de ‘zaal’ voor het eerst te horen op een opname. De weerkaatsing van het geluid in de zaal werd dus mee opgenomen en dat zorgt voor dat typische ‘live-cachet’. Omdat de technologie nieuw was, werd die extra in de verf gezet op deze plaat.

Bij de eerste noot van Evans aan de piano valt op dat de S2000 een zeer knap stereobeeld kan neerzetten voor een desktopset. Je kan zeer duidelijk uitmaken dat Evans links van het podium zit, de bassist helemaal rechts en de drummer net niet in het midden.

Ook hebben we zelden zo’n diepe soundstage gehoord uit een desktopset. Met je ogen dicht waan je je echt in New York, in de legendarische jazzclub 'The Village Vanguard'. De magere laagweergave stoort hier minder omdat de belangrijkste passages van contrabas, de solo’s, eerder in de midrange van sonische spectrum vallen.

,

Niet iedereen is verknocht aan pianolak, maar de luxueuze uitstraling van de S2000 en de bijhorende versterker vallen moeilijk te negeren.

En ook klankmatig staat de S2000 zijn mannetje. Zelden waren we zo onder de indruk van 'een setje computerspeakers’. De ruime aansluitmogelijkheden zijn daarbij een pluspunt, het ontbreken van een USB-poort dan weer niet.

Kortom, de Edifier S2000 is een uitmuntende desktopset. De term 'studio' vinden we enigszins misleidend klinken, maar deze speakers zijn sowieso wel uitermate geschikt om je desktopervaring naar een hoger niveau te tillen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.