Je hoeft niet direct een doorwinterde luidsprekerspecialist te zijn om op te merken dat de Elac BS 243 geen alledaagse luidspreker is. Zo zitten er flink wat accessoires in de doos – op zich al uitzonderlijk voor een luidspreker – waaronder een ‘JET Dispersion Control’-montagesetje. Geen idee waar dat voor dient? Wij aanvankelijk ook niet, maar onze interesse was alvast gewekt.

De BS 243 is een tweeweg basreflexsysteem, maar met die twee drivers is toch wel iets bijzonders aan de hand. Een normale woofer heeft een min of meer egale conus, maar in de Elac is hij opgebouwd uit een reeks facetten. Het doet nog het meest denken aan een geslepen diamant of aan de koepel van het Epcot Centre in Disneyworld.

De tweeter is een zogenaamd JET III-model. Er zit een rond afwerkingsplaatje overheen, maar eigenlijk heeft de tweeter een rechthoekige vorm. De JET III is namelijk een ribbontweeter. Die heeft als voordeel dat de massa veel kleiner is dan bij een conventionele, dynamische tweeter en dat hij bijgevolg veel sneller kan reageren op pieken in de muziek. Eens de piek voorbij is, stopt hij ook weer sneller.

In dat opzicht sluit hij beter aan bij de typische karakteristieken van akoestische instrumenten zoals een gitaar, harp of piano dan een gewone tweeter. Een ander interessant punt is dat een ribbontweeter een heel bijzonder afstraalpatroon heeft.

Dit afstraalpatroon is namelijk sterk afhankelijk van de frequentie – bij een klassieke tweeter is het meer consistent – en gedraagt zich gedeeltelijk als een zogenaamde ‘line source’. Dat wil zeggen dat het geluid afkomstig is uit een lijnbron in plaats vanuit een punt, wat voor een veel ruimere verticale spreiding zorgt.

En dat verhaal brengt ons naadloos bij het geheimzinnige JET Dispersion Control-setje. De set bestaat (voor twee luidsprekers) uit twee ringen en acht bevestigingsclips. De ring heeft een dempende invloed op de hoge tonen, tenminste op het gedeelte dat naar opzij afstraalt. Als je de kit aanbrengt, zal de akoestische invloed van de kamer – met name van de zijwanden – bijgevolg een stuk kleiner worden dan wanneer je dat niet doet.

Wanneer de zijwanden van de luisterkamer bestaan uit sterk reflecterende oppervlakken zoals glas, dan zal dit setje de geluidsweergave allicht sterk verbeteren.