Zen

Onze luistersessie – met onder meer Damien Rice en Nits – brengt algauw aan het licht dat de bijzondere ontwerpkeuzes van de Elac, en dan met name voor de tweeter, zich wel degelijk vertalen in heel aparte klankeigenschappen.

Voor elke luidspreker geldt dat hij anders klinkt dan zijn soortgenoten, maar voor de Elac gaat dat nog veel meer op. Het hoog heeft een uitgesproken natuurlijke air en een haast zen-achtige rust, wat ervoor zorgt dat muziek vooral heel erg vanzelfsprekend en gemakkelijk klinkt. Toegegeven, dat is een nogal vage uitleg, maar beluister de BS 243 naast een luidspreker met een doordeweekse dynamische tweeter erin, en je begrijp meteen wat we bedoelen.

Prettig is dat ook stemmen grotendeels mee profiteren van de bijzondere tweeter. Aangezien de overgangsfrequentie op 2.700 Hz ligt, wordt een belangrijk deel van het stemmenbereik immers door de tweeter weergegeven. Overigens kan je de Elacs best naar de luisterpositie toe draaien, want anders is het hoog wat te soft.

Tiens, we hebben nog niets over het laag gezegd. Dat is gewoon goed – binnen de limieten van het compacte kastformaat, natuurlijk – maar belangrijker is eigenlijk dat deze luidspreker erg coherent klinkt. Je hoort de muziek echt als een geheel – bij andere compacte luidsprekers uit deze prijsklasse is dat natuurlijk ook wel het geval, maar niet zo uitgesproken als bij deze BS – en je moet echt al moeite doen om je te concentreren op individuele frequentiegebieden.

gerelateerde items