Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Lasers!

Tijd om even te kijken wat de laserlichtbron ons te bieden heeft. In traditionele projectoren wordt wit licht opgewerkt met een UHP-lamp. Dat licht wordt gesplitst in rood, groen en blauw en naar de respectievelijke panelen geleid.

Hoe werkt deze projector? De lichtbron bestaat uit twee blauwe lasers. Een daarvan wordt rechtstreeks naar het blauwe RLCD paneel geleid. De andere exciteert een gele fosfor, en het gele licht wordt opgesplitst in rood en groen, en op zijn beurt naar de correcte RLCD panelen geleid. Erg groot is het verschil dus niet denk je dan.

Maar een laser biedt een aantal stevige voordelen. Ten eerste is de levensduur van een UHP-lamp beperkt, van 3.000 tot 6.000 uur. Epson claimt op deze projector een levensduur van 17.000 tot 30.000 uur. Lampen vervangen zou dus tot het verleden moeten behoren. Een tweede voordeel is dat lasers zeer snel reageren op hun elektronische aansturing. Daar maakt Epson gebruik van om de lichtopbrengst dynamisch te regelen. Dat is te vergelijken met het gebruik van een dynamische iris in andere projectoren. Elk beeld wordt geanalyseerd, en al naargelang de gemiddelde helderheid wordt de iris verder geopend of iets meer gesloten. Zo haal je een hoger dynamisch contrast. De EH-LS10000 doet dit door rechtstreeks de lichtopbrengst van de laser aan te passen, een iris is dus niet meer nodig. Daardoor haalt de projector een uitstekend dynamisch contrast.

gerelateerde items