Toon alles (4)
Eric  Beeckmans

Beeldkwaliteit

Deze Epson heeft op papier de grootste lichtopbrengst en het wordt al snel duidelijk dat dat een flinke troef is. Net zoals de Panasonic PT-AT5000E levert hij in de beste beeldmodi (Cinema en Natural) heel wat licht in, maar dankzij de grotere startwaarde is het resultaat veel meer in lijn met de competitie.

In de helderste beeldmodi blaast de Epson de competitie echter uit het water. Zoals steeds lever je in die standen accurate kleuren wel in voor lichtopbrengst, maar met meer dan 2.000 lumen (gemeten in ‘Dynamisch’) kan je al behoorlijk wat licht aanlaten en toch genieten van je projector op een ruim 120-inch groot scherm.

Omdat de Epson die stevige lichtopbrengst ook koppelt aan een uitmuntende zwartwaarde, levert dat beelden op met een uitstekende dynamiek. De Epson moet qua zwartwaarde enkel de duimen leggen voor de JVC DLA-X30B.

In de ‘Cinema’-instelling wordt het contrast licht benadrukt – donkere partijen zijn iets donkerder, heldere partijen iets lichter dan noodzakelijk – maar in de ‘Natural’-instelling is het resultaat perfect. Wie voor nog meer effect wil gaan, kan de dynamische iris activeren voor topcontrast. Helaas vonden we het geratel van de iris wat storend.

Deze Epson heeft er ook niet echt nood aan, de prestaties zijn sowieso al erg goed, dus de iris uitschakelen betekent geen immens verlies. Ook de kleuren zijn quasi perfect, en het beeld straalt ondanks zijn dynamiek een zeer rustig en natuurlijk effect uit.

gerelateerde items