Redactie  FWD

Custom-fit programma

Etymotic biedt bij al zijn modellen immers de mogelijkheid om ‘custom’ oordopjes te laten maken, volledig op maat van jouw oren. Het werkt daarvoor samen met ACS Custom. Opvallend is de schappelijke prijs: custom oorplugs laten maken is over het algemeen een peperdure aangelegenheid, maar deze krijg je voor 139 euro mee (inclusief BTW en verzendkosten).

Hoe werkt het? Je gaat langs bij een specialist van ACS (je vindt hun adressen op de website), die je oren even nakijkt om te verifiëren of de pasprocedure veilig kan verlopen. Die procedure bestaat uit het inspuiten van snelhardende siliconen, waarmee een afdruk van je binnenoor gemaakt wordt. Dat alles duurt nauwelijks tien minuten. Op basis van die mallen en de hoofdtelefoon waarvoor ze bestemd zijn, maakt de specialist dan jouw op maat gemaakte oordopjes die binnen de twee tot drie weken bij jou in de brievenbus vallen.

We lieten voor onze hf5 meteen zo’n setje maken om deze service in de praktijk te testen. De montage van de custom oorplugs is kinderspel: je haalt de bijgeleverde dopjes af de hoofdtelefoon en schuift de nieuwe er op; het linker- en rechteroor zijn duidelijk gemarkeerd met een rode (rechts) en blauwe (links) stempel.

Daarna is het wel even zoeken om de hoofdtelefoon in je oren aan te brengen. Deze dopjes hebben immers een specifieke oriëntatie waardoor ze maar op één manier correct ingebracht kunnen worden, in tegenstelling tot standaard plugs die je gewoon zonder nadenken in je oor propt. Na een keer of vijf weet je echter hoe je de plugs best vasthoudt en gaan ze er even snel in als standaard plugs.

gerelateerde items